Kilometrové fronty na poslední poklonu Mandelovi

Pretoria – Tisíce Jihoafričanů stále proudí do Pretorie, aby se poklonili vystaveným ostatkům svého exprezidenta Nelsona Mandely. K rakvi dnes přišel i kubánský vůdce Raúl Castro. Týden po Mandelově skonu se objevují první informace k pohřbu, který proběhne v neděli ve vesnici Qunu. Zúčastní se ho na 4 000 hostů, samotnému pohřbení bude přihlížet čtyři sta lidí.

Prvními potvrzenými řečníky jsou prezidentka Malawi Joyce Bandová a její tanzanský kolega Jakaya Kikwete. Informoval o tom dnes jihoafrický deník The Citizen. Bandová bude hovořit jako zástupkyně zemí sdružených v Jihoafrickém rozvojovém společenství, Kikwete jako reprezentant státu, kde měl Mandelův Africký národní kongres (ANC) v éře apartheidu exilové sídlo. Podle mluvčího vlády budou na pohřbu mluvit především ti, kdo mají blízký vztah k Mandelově rodině a k ANC.

Zúčastnit pohřbu by se měl například i bývalý zambijský prezident Kenneth Kaunda, zatím ale nebylo potvrzeno, zda také vystoupí s projevem. „Rwandský prezident Paul Kagame a britský princ Charles nepřijeli na úterní pietní akci, oba jsou ale očekáváni na pohřbu,“ poznamenal mluvčí Clayon Monyela.

Lidé tiše čekají v kilometrových frontách

Rozloučení s Mandelou se odehrává v absolutním tichu a někteří přítomní se pod vlivem emocí neubránili slzám. I během druhého dne se vytvořila u sídla vlády kilometry dlouhá fronta lidí spořádaně čekajících, až se dostanou na řadu a budou moci naposledy pohlédnout do tváře „otce duhového národa“, jak se exprezidentovi také přezdívalo.

Jednou z nich byla Abigail Zumaová, na kterou prý u rakve dopadla tíha okamžiku. „Bylo to velmi emocionální. Viděla jsem ho a jsem šťastná, že odpočívá v pokoji,“ konstatovala s tím, že až teprve v tento moment se plně smířila s tím, že Mandelova smrt je realitou.

Mthatha se stane cílem význačných hostů celého světa

V sobotu se rakev s Mandelovým tělem letecky přesune na východ země, kde jsou připravena dvě letiště, kam letadlo s ostatky dosedne. „Pokud bude špatné počasí, přistaneme v East Londonu a pak se bude rakev přesouvat po silnici. Pokud bude počasí dobré, tak raději přistaneme na letišti u města Mthatha (nedaleko Qunu),“ přiblížil ministr Collins Chabane.

Během cesty z letiště armáda tělo nejprve předá zástupcům ANC, kteří jej poté odevzdají Mandelově rodině.

Obřad v Qunu se odehraje v obří hale připomínající hangár, jejíž stavbu dělníci v těchto dnech dokončují. Dovnitř se má vejít asi 4 000 pozvaných hostů, z nichž asi 400 se po skončení ceremoniálu odebere na místo, kde bude tělo exprezidenta uloženo do země ve shodě s tradicí jeho kmene Tembu.

Hala vystavěná pro Mandelův pohřeb
Zdroj: ČTK/AP/Schalk van Zuydam

Kvůli nedělnímu pohřbu platí v Qunu od začátku týdne zpřísněná bezpečnostní opatření. Armáda převzala kontrolu nad civilním letištěm u města Mthatha, které bude muset o víkendu pojmout stovku letadel s význačnými hosty. Normálně tam přistávají dvě letadla za den.

Do obce, kde Mandela vyrůstal a přál si tam být i pohřben, je omezený přístup, na což si stěžovalo zejména množství jihoafrických novinářů, kterým úřady odepřely možnost účastnit se pohřbu. Ten bude přenášen na 11 míst v Qunu, kde se o víkendu očekává asi 70 000 zájemců o definitivně poslední rozloučení s „Madibou“, jak znělo Mandelovo kmenové jméno.

Měl jsem záchvat schizofrenie, brání se tlumočník

Jihoafrický tlumočník do znakové řeči, na jehož hlavu se sesypala kritika za jeho výkon při úterní tryzně, tvrdí, že se léčí se schizofrenií a během ceremoniálu se u něj nemoc znovu projevila. V rozhovoru pro jihoafrická média také odmítl nařčení, že je podvodník, a naopak se označil za „mistra znakové řeči“.

Čtyřiatřicetiletý Thamsanqa Jantjie řekl, že na pódiu začal v hlavě slyšet hlasy a měl vidiny andělů přicházejících na fotbalový stadion. Kvůli tomu prý mohla být jeho gesta nesrozumitelná. „Nedalo se s tím nic dělat. Byl jsem sám ve velmi nebezpečné situaci. Snažil jsem se kontrolovat a neukázat světu, k čemu došlo. Moc se omlouvám. To je situace, ve které jsem se nacházel,“ uvedl.

Tlumočník Jantjie se brání - během piety měl prý záchvat schizofrenie
Zdroj: ČTK/AP/Itumeleng English

Přiznal zároveň, že v minulosti byl více než rok hospitalizován na psychiatrické klinice a že při záchvatech schizofrenie mívá sklony k násilí.

Jantjie zároveň odmítá, že není kvalifikovaným tlumočníkem do znakové řeči. Tvrdí, že tlumočil řadu akcí pro vládní Africký národní kongres, jihoafrickou vládu i nevládní organizace, a považuje se za zkušeného tlumočníka. Za pětihodinové tlumočení na johannesburském stadionu prý dostal 850 randů (zhruba 1 700 Kč). Podle serveru BBC majitelé firmy, která tlumočníka na pietní ceremoniál poslala, zmizeli.