Blízký východ se potýká s mrazem, trpí hlavně syrští uprchlíci

Bejrút – Dvě mrtvé syrské děti si vyžádala mrazivá vlna, která zasáhla Blízký východ. Sněžení, silné bouře a nízké teploty postihly Sýrii, Libanon, Jordánsko, Izrael, Turecko, palestinská území i Írán. Kvůli nečasu musely být na mnoha místech zavřeny školy, výrazně se zhoršily životní podmínky pro syrské uprchlíky, zejména v Libanonu.

Podle sdělení syrské Národní opoziční koalice zemřely v Sýrii v důsledku rozmarů počasí nejméně dvě děti. Půlroční dítě přišlo kvůli zimě o život v Aleppu, další dítě zemřelo v Rastanu v provincii Homs, upřesnil mluvčí koalice. Ta také adresovala zahraničním nevládním organizacím „naléhavou výzvu“, aby pomohly ochránit statisíce Syřanů před mrazivým počasím.

Bouře narušily dopravu humanitární pomoci syrským obyvatelům, kteří uprchli před občanskou válkou z domovů a přežívají v nouzových útočištích ve vlastní zemi nebo sousedních státech. Na 800 000 Syřanů uprchlo před boji do Libanonu, kde žijí v ubohých podmínkách ve více než 200 provizorních uprchlických táborech.

Sníh v Jeruzalémě
Zdroj: ČTK/AP/Mahmoud Illean

Školy jsou zavřené v Sýrii i v Libanonu, nevyučuje se ani v Jordánsku, kde nepracují také banky a vládní úřady. Vláda vyzvala obyvatele, aby kvůli silnému sněžení nevycházeli z domovů. Silné srážky ještě ztížily životní podmínky i pro syrské uprchlíky v zemi, především v táboře Zaatarí, kde se tísní 130 000 Syřanů. Naléhavou pomoc potřebuje také 200 000 syrských uprchlíků v táborech u turecko-syrské hranice.

Kvůli sněžení zůstaly zavřené školy i na severu Izraele, v Haifě a v Jeruzalémě. Na palestinském západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy zaplavily ulice přívalové deště, kvůli nimž zůstala zavřená většina škol. V Íránu odřízla sněhová bouře od okolního světa 200 vesnic ve východní provincii Kurdistán.