Janukovyčova nabídka amnestie Kličkovi nestačí

Kyjev – V reprezentativním zastoupení se v Kyjevě poprvé od začátku protivládních nepokojů sešli zástupci státní moci a opozice. Prezident Viktor Janukovyč sice navrhl amnestii pro zatčené opoziční demonstranty a moratorium na použití síly, nicméně podle opozičního předáka Vitalije Klička žádné ústupky neudělal. Opozice svolává na neděli do Kyjeva lidi k dalším protestům, stejně tak i Janukovyčova Strana regionů, což vyvolává obavy z dalších střetů.

Zástupci státní moci a opozice se dnes v Kyjevě sešli poprvé od začátku protivládních nepokojů v reprezentativním zastoupení. U „celonárodního“ kulatého stolu zasedli spolu s Janukovyčem tři jeho předchůdci v úřadu hlavy státu, šéfové hlavních opozičních stran, premiér Mykola Azarov a několik ministrů ukrajinské vlády. Do jednání se s poradním hlasem zapojili exprezidenti Leonid Kučma, Leonid Kravčuk a Viktor Juščenko, opoziční tábor reprezentovali člen vedení strany Vlast Arsenij Jaceňuk, vůdce hnutí UDAR Vitalij Kličko a předseda strany Svoboda Oleh Ťahnybok. Kromě nich se kulatého stolu účastnili zástupci pravoslavného duchovenstva, odboráři a členové organizací ukrajinské mládeže.

„Kulatý stůl byl pouze deklarativní. Režim neudělal dnes ani jediný vstřícný krok vůči opozici. Mám dojem, že úřady nevyslyšely ani jediný požadavek opozice,“ řekl Kličko.

Opozice žádá demisi vlády a tresty za bití demonstrantů

O požadavcích opozice na jednání promluvil Ťahnybok. Potvrdil, že opoziční strany žádají demisi Azarovovy vlády, osvobození zatčených a potrestání lidí odpovědných za bití demonstrantů. Na požadavek rezignace kabinetu Janukovyč reagoval zamítavě. Vládu může odvolat jen parlament, jemuž se to nepodařilo, připomněl Janukovyč neúspěšný pokus opozice z počátku prosince o vyslovení nedůvěry vládě.

Kličko prezidenta Janukovyče varoval, že případný další silový zásah v centru metropole by měl „děsivé následky“ - jak pro celou zemi, tak i pro prezidenta osobně. „Nesete osobní zodpovědnost za situaci v zemi,“ varoval prezidenta Kličko. Jediným schůdným východiskem je podle něj „restart“ státní moci. „Tato varianta je v nynější politické situaci pro Ukrajinu optimální,“ řekl Kličko.

Opozice na podporu svých požadavků, především demise vlády a předčasných voleb, na neděli svolává své přívržence na další velkou demonstraci do Kyjeva. Totéž ale podniká i Janukovyčova Strana regionů, a to budí obavy z provokací, potyček a následného brutálního zákroku pořádkových jednotek. „Skutečně se toho obáváme, protože víme, že provokací bude mnoho,“ řekl Kličko.

Janukovyč: Při přípravě asociační smlouvy došlo z ukrajinské strany k závažným pochybením

Janukovyč prohlásil, že Ukrajina chce do března příštího roku ukončit vyjednávání s Bruselem o podmínkách přidružení „s přihlédnutím k zájmům ukrajinských výrobců“. Premiér Azarov přítomným vysvětlil, že vláda chce s Evropskou unií dojednat „přechodné období“, o jehož délce se blíže nezmínil. Během tohoto období by mělo dojít k vyrovnání vzájemné obchodní bilance s EU a měl by se zvýšit hospodářský růst země tak, aby ukrajinské výrobky byly na evropském trhu konkurenceschopné.

Prezident konstatoval, že při přípravě textu asociační smlouvy došlo z ukrajinské strany k závažným pochybením, která „ohrozila národní zájmy země“. Tento postup nezůstane bez následků: lidé, kteří text z ukrajinské strany připravovali, budou „přinejmenším odstraněni z funkcí či přímo uvolněni z práce“, řekl Janukovyč.

Ukrajinské vedení koncem listopadu odmítlo podepsat smlouvu o přidružení k Evropské unii v obavě, že nesouhlasná reakce Moskvy poškodí ukrajinskou ekonomiku. Kyjev vyčetl Bruselu, že nenabídl Ukrajině dostatečné finanční a hospodářské záruky pro případ ztráty ruských trhů, které mají pro ukrajinské hospodářství dodnes strategický význam.

Podle Janukovyče zůstává pro Kyjev začlenění do Evropy prioritou. Premiér Azarov dostal úkol, aby národu podal jasné vysvětlení, proč byl integrační proces zastaven a jaké nedostatky má asociační smlouva, oznámil prezident.

Kulatý stůl potřetí, prezident a opozice poprvé

„Celonárodní“ kulatý stůl, jehož uspořádání minulý týden doporučili tři bývalí ukrajinští prezidenti a který má sjednotit názory vlády a opozice, se dnes sešel už potřetí. Jakékoli věcné a kompromisní závěry dosud blokovala neúčast opozice, jejíž radikální část označuje podobné schůzky za frašku zinscenovanou režimem. Ani prezident se dosud kulatých stolů neúčastnil, dnes se do ní zapojil poprvé. Opozice si svou účast nechala formálně schválit demonstranty na kyjevském náměstí Nezávislosti.

Za podmínku jakéhokoli vyjednávání s režimem dosud opozice označovala potrestání viníků policejních zákroků proti demonstrantům, osvobození uvězněných opozičních aktivistů a demisi vlády. Janukovyč už splnil slib, který dal počátkem týdne demonstrantům: z vazebních věznic bylo propuštěno všech devět lidí, které policie počátkem měsíce zadržela při zátahu v centru města.

Myšlenku kulatého stolu dnes podpořil i ukrajinský oligarcha Rinat Achmetov, šestadvacátý nejbohatší člověk na světě a mimořádně vlivný ukrajinský podnikatel, který je mimo jiné vlastníkem populárního fotbalového klubu Šachtar Doněck.

Rusko znovu varovalo Západ před vměšováním na Ukrajině

Rusko dnes důrazně varovalo Spojené státy a západní Evropu před vměšováním do konfliktu mezi ukrajinskou vládou a opozicí. Podle premiéra Dmitrije Medvěděva jsou návštěvy západních politiků mezi demonstranty hrubým vměšováním do vnitřních ukrajinských záležitostí. Ruský minisreský předseda dnes na schůzi premiérů Společenství nezávislých států v Moskvě řekl, že ukrajinská společnost prochází okamžikem „tektonického zlomu“, který ohrožuje stabilitu Ukrajiny i samotnou její existenci.

Medvěděv prohlásil, že návštěvy některých politiků ze zemí Evropské unie v místech, kde „dochází k nepovoleným akcím“, nelze nazvat jinak, než vměšováním do vnitřních záležitostí svrchovaného státu. Kyjevské náměstí Nezávislosti v minulých týdnech navštívilo několik evropských politiků, mimo jiné šéf německé diplomacie Guido Westerwelle nebo jeho český kolega Jan Kohout.

V dnešní rozpravě v dolní komoře ruského parlamentu zazněl i návrh zakázat nevládní organizace a média, financovaná z ciziny, protože prý organizují prozápadní revoluce jako v Kyjevě. „Aktivně si odpracovávají investované peníze, sbírají lidi na všelijaké demonstrace a mají i skupiny provokující násilné potyčky,“ vysvětloval svůj návrh poslanec Alexej Kazakov. Své kolegy zatím nepřesvědčil, nicméně sněmovna se chystá na předlohu umožňující blokovat webové stránky vyzývající k „masovým nepokojům“. To by podle serveru ztížilo pořádání nepovolených demonstrací.

Vydáno pod