Akihito už není živým bohem, jeho osmdesátiny ale slaví celé Japonsko

Tokio – Japonsko dnes slaví 80. narozeniny císaře Akihita. Ten v čele své země stojí od roku 1989, na rozdíl od svých předchůdců ale nemá žádnou výkonnou moc a jeho úloha je symbolická. Je 125. panovníkem nejstarší vládnoucí dynastie světa. Jeho éra se v japonštině nazývá Heisei, tedy Nastolení míru. Jako první japonský monarcha taky navštívil Čínu.

Akihito je nejstarší syn císaře Hirohita a jeho manželky, císařovny Nagako. Titul korunního prince získal po dosažení dospělosti v roce 1952 a od podzimu 1987 zastupoval svého tehdy již nemocného otce. Na chryzantémový trůn se dostal až po smrti svého otce v roce 1989.

Slavnostní korunovace v listopadu 1990 se konala v duchu poválečné ústavy Japonska. Císař Akihito tak už není považován za živého boha, ale za symbol národa. Tomu odpovídá i civilnější způsob jeho vystupování.  Akihito je také první japonský panovník, který vykonává oficiální zahraniční cesty. V létě 2002 zavítal spolu s císařovnou Mičiko i do Prahy, kde se setkal s tehdejším českým prezidentem Václavem Havlem. V poslední době ale budí obavy jeho zhoršující se zdraví. Císař během posledních let prodělal rakovinu prostaty a operaci srdce.

Vydáno pod