Vůdce KLDR prý dal popravit celou rodinu strýce Čanga včetně dětí

Soul/Pchjongjang - Vůdce KLDR Kim Čong-un dal údajně popravit celou širší rodinu svého už dříve popraveného strýce, generála Čang Song-tcheka. Popravy se podle všeho uskutečnily už loni v prosinci a týkaly se všech pokrevních příbuzných, tedy například Čangových sourozenců, jejich dětí a vnuků. Uvedla to jihokorejská agentura Jonhap, podle které o popravách informovalo několik zdrojů.

Popravy Čangových rodinných příslušníků se podle agentury Jonhap týkaly jeho sestry a jejího manžela, který zastával post velvyslance na Kubě. O život přišel rovněž Čangův synovec, velvyslanec v Malajsii, a jeho dva synové. Popraveni byli též synové a dcery a dokonce i vnoučata dvou Čangových bratrů.

„Popravy Čangových příbuzných mají zajistit, aby po něm nezbyla ani stopa. Vyhlazení jeho okruhu stále běží, ať už se týká příbuzných nebo spolupracovníků,“ tvrdí zdroj Jonhapu. Ušetřeni byli jen někteří členové rodiny, kteří nebyli s Čangem pokrevně spříznění. Jde údajně například o manželku velvyslance v Malajsii, která se směla vrátit k původní rodině. 

Čang Song-tchek byl dlouho považován za druhého nejmocnějšího muže KLDR a architekta její hospodářské politiky. Zastával funkci místopředsedy Komise národní obrany a po smrti Kim Čong-ila, otce stávajícího vůdce KLDR, koncem roku 2011 pomáhal teprve třicetiletému Kim Čong-unovi při upevňování moci. Podle řady analytiků Čang se svou manželkou Kim Kjong-hi (sestrou Kim Čong-ila) ve skutečnosti Severní Koreji vládl.

Popraven byl začátkem loňského prosince za údajnou velezradu v rámci rozsáhlé čistky v severokorejském vedení. V médiích se pak dokonce šířily zprávy, že byl usmrcen zvláště krutým způsobem - zaživa roztrhán zdivočelými psy. Tato verze ale byla nakonec označena za smyšlenku rozšířenou z čínského satirického webu.