Dobytí paláce. Janukovyčovo sídlo skrývalo zoo i „Pompeje“

Kyjev – Když prezident Viktor Janukovyč opustil Kyjev a zamířil do východoukrajinského Charkova, bez dohledu zanechal nejen metropoli, ale také svou honosnou rezidenci v Mežyhirje, asi 30 kilometrů od hlavního města. Převzala ji opozice, a novináři i zvědaví obyvatelé tak poprvé získali příležitost spatřit přepych, ve kterém prezident žije.

Tady bydlí car. Tajemství Janukovyčova sídla odhaleno (zdroj: ČT24)

Podle rozcházejících se informací Janukovyč odcestoval z Kyjeva do Charkova už včera večer. Dnes z východu země vzkázal Kyjevu, že z funkce neodstoupí, a dění v metropoli označil za pokus o převrat. Mohl k tomu mít i ryze osobní důvody, neboť poté, co ochranka opustila jeho soukromou rezidenci, směli novináři i prostí Ukrajinci bez omezení nahlédnout do prostor jeho privátního sídla.

Soukromá rezidence Mežyhirja leží na břehu Dněpru, asi třicet kilometrů severně od Kyjeva, a prezident Janukovyč ji obývá od roku 2002; v minulosti v rozsáhlém areálu o 140 hektarech fungovalo rekreační středisko pro funkcionáře sovětské komunistické strany, později objekty sloužily ukrajinským návštěvám a také sám Janukovyč měl dříve část areálu pouze v nájmu. Plným vlastníkem celé Mežyhrji je podle listu Ukrajinská pravda od roku 2009.

Areál se otevřel až po prezidentském útěku do Charkova

Bezpečnost prezidentovi zajišťovala státní bezpečnostní služba i elitní jednotky Berkut. Po Janukovyčově útěku na východ země ale areál opustily rovněž, vládu nad ní časně ráno převzala opozice a otevřela ji veřejnosti – se zákazem ničení a rabování. 

V areálu se nachází hned několik okázalých objektů, z nichž si největší pozornost fotografujících návštěvníků zasloužil bohatě pojatý srub „Honka“ a zejména galeona, loď ukotvená v umělém jezírku. Za branou připomínající vstup do petrohradského Zimního paláce se skrýval také heliport, golfové hřiště, řada soch a imitace starých antických památek. „Nevím, jakou měl Janukovyč oficiální výplatu. Nicméně nedokážu si představit, kolik k tomu musel ukradnout, aby tohle všechno postavil,“ konstatoval jeden z návštěvníků v rozhovoru se zpravodajem ČT Josefem Pazderkou.

Prezident měl ve svém sídle sbírku veteránů, soukromé zemědělské družstvo i menší zoologickou zahradu s antilopami a pávy. Encyklopedii nevkusného podnikatelského baroka korunují fotografie pořízené v prezidentské sauně. Lenošky jsou potaženy materiálem, který na fotografiích připomíná krokodýlí kůži. „Viděl jsem Kaddafího sídlo v Tripolisu, ale nebylo tak opulentní. Janukovyčovi se nemohlo rovnat - vždyť on měl galeonu!“ neskrýval údiv ani reportér BBC Gabriel Gatehouse.

Okázalost Janukovyčova soukromého sídla zároveň znovu podnítila další vlnu úvah o zkorumpovanosti ukrajinského prezidenta; návštěvníci Mežyhirje na sociálních sítích překřtili prezidentský areál na muzeum korupce, tím spíš, že se mezi dokumenty údajně nalezla i směnka na patnáct milionů dolarů. Opozice nyní chce Mežyhirju vrátit státu a udělat v ní zdravotní sanatorium.