Stáhněte vojska, jinak přijdou sankce, vzkazuje Rusku Unie

Brusel – Ministři zahraničních věcí členských států EU se dohodli na uvalení cílených sankcí na Rusko, pokud země nestáhne své ozbrojené síly z většiny Krymu. Šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová uvedla, že Rusko invazí na Krym porušilo mezinárodní závazky a narušilo územní celistvost Ukrajiny. Kvůli situaci na Ukrajině se ve čtvrtek sejde mimořádný summit EU.

„Pokud Rusko nepřistoupí na naše návrhy, bude to mít jistě neblahé následky na dvoustranné vztahy mezi EU a Ruskem. V tom případě budeme uvažovat o zavedení cílených sankcí,“ varovala šéfka unijní diplomacie a vyzvala Moskvu, aby z Krymu stáhla své jednotky a začala jednat s Kyjevem.

„Budeme se i nadále snažit o zprostředkování jednání s dalšími mezinárodními organizacemi, jako je např. OECD,“ dodala Ashtonová. Unie už dříve prohlásila, že je ochotna Ukrajině finančně pomoci. Například slovy eurokomisaře Štefana Füleho to ale podmiňuje systémovými reformami státu.

Rusko se dopustilo „aktu agrese“

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek po šestihodinovém jednání v Bruselu uvedl, že se Rusko svým postupem na Krymu dopustilo „aktu agrese“. „Porušilo se něco, co bylo svaté. Hranice státu byly zpochybněny tím, že je překročila vojska a že nějaký parlament nějaké země rozhodne o tom, že jeho vojsko půjde normalizovat situaci do vedlejší země,“ řekl Zaorálek.

„Územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny byly zcela zjevně porušeny agresivním počínáním ruských ozbrojených sil. Požadujeme od Ruska, aby své jednotky stáhlo a začalo plně uskutečňovat rusko-ukrajinské dohody o postavení černomořské flotily. Vyzýváme také Rusko okamžitě začít jednání s Ukrajinou,“ dodal šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák pro agenturu Interfax.

Šéfové států či vlád Evropské unie se ve čtvrtek sejdou na mimořádném summitu, aby jednali o posledním vývoji na Ukrajině a o možnostech, jak snížit napětí. Summit by mohl podle Zaorálka vyhodnotit, zda EU pozastaví s Ruskem rozhovory o vízové liberalizaci.

Obama: Rusko porušilo mezinárodní právo
Americký prezident Barack Obama před washingtonskou schůzkou s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem zopakoval, že Rusko vojenskou intervencí na Ukrajině porušilo mezinárodní právo. Pohrozil ekonomickými a diplomatickými sankcemi, které by Moskvu izolovaly. Podle Obamy musí ruský prezident Vladimir Putin umožnit mezinárodní monitorovací misi, která by situaci na Ukrajině urovnala způsobem přijatelným pro veškerý ukrajinský lid.

Biden: Rusko čeká rostoucí izolace
Americký viceprezident Joe Biden pohrozil ruskému premiérovi Dmitriji Medveděvovi rostoucí politickou a ekonomickou izolací, pokud Moskva nestáhne z ukrajinského území své vojáky. Senát USA již podle jednoho ze zákonodárců zvažuje uvalení možných sankcí na ruské politiky či banky. Bílý dům v pondělí oznámil, že na protest proti ruské intervenci na Ukrajině nevyšle prezidentskou delegaci na začínající paralympiádu v ruském Soči.

Jednotky ruské černomořské flotily mezitím ovládly prakticky všechny strategické pozice na Krymu. Moskva vysvětluje okupaci Krymu ochranou svých občanů a tamního většinového ruskojazyčného obyvatelstva před údajně hrozícími útoky ukrajinských ultranacionalistů. Avšak během čtyřměsíčních nepokojů na Ukrajině se nevyskytly žádné zprávy o nepřátelství vůči ruskojazyčné populaci. Ukrajinské ministerstvo vnitra má ale prý podle listu Ukrajinska pravda informace o chystaných provokacích, které by měly zahrnovat i vraždy ruských vojáků.

Proruské úřady na autonomním Krymu tvrdí, že na jejich stranu „masově přecházejí“ vojáci z ukrajinských posádek, obklíčených silami místní domobrany. Úřady v Kyjevě naopak tvrdí, že kupříkladu důstojníci ze štábu ukrajinského námořnictva v Sevastopolu odmítli přejít na stranu svého bývalého velitele, který se přidal ke krymské samosprávě. Někteří vojáci zůstávají věrní kyjevské vládě a tváří v tvář ruským ozbrojencům, kteří je obklíčili, odmítají opustit základny.

Vydáno pod