Lotyšský ministr si zapochoduje s veterány z Waffen SS, ve vládě ale končí

Riga – V lotyšské vládě skončil ministr životního prostředí a místního rozvoje Einars Cilinskis za to, že se chce v neděli zúčastnit tradičního pochodu na oslavu lotyšských veteránů z jednotek Waffen SS. Ten se koná pravidelně 16. března na lotyšský den legionářů. Ačkoli tento den není státním svátkem, mnoho Lotyšů ho vnímá jako příležitost připomenout si padlé krajany, kteří po boku německých vojsk bojovali proti sovětské okupaci.

O ministrově odvolání rozhodla premiérka Laimdota Straujumaová. Cilinskis totiž trval na své účasti, byť ho předsedkyně vlády předtím upozornila, že tato akce, navíc s účastí člena lotyšské vlády, může podnítit napětí ve vztazích s Ruskem. Ministr je ale přesvědčen, že se akce musí zúčastnit jako „lotyšský vlastenec“.

Waffen SS v závěru druhé světové války čítaly až 40 divizí. V jejich řadách tehdy byli Norové, Dánové, Francouzi, Maďaři, příslušníci pobaltských národů či Ukrajinci.

Příslušníci početné ruské menšiny v Lotyšsku stále důrazně kritizují, že pochody veteránů překrucují historii, oslavují nacismus a urážejí památku obětí války. Bývalým sovětským republikám sousedícím s Ruskem dělají vrásky na čele jejich ruské menšiny kvůli ukrajinské krizi. Intervence Moskvy na Krymu pod záminkou nutnosti chránit tamní ruskojazyčné obyvatelstvo vyvolala obavy zejména v Lotyšsku a Estonsku, kde zhruba čtvrtinu obyvatelstva tvoří Rusové, jejichž práva jsou podle Kremlu omezována.