Libanon volá o pomoc, uprchlíci ze Sýrie už tvoří čtvrtinu obyvatel

Bejrút – Počet syrských uprchlíků v Libanonu už přesáhl milion; váleční běženci tak tvoří celkem čtvrtinu obyvatel země. OSN upozorňuje, že již tak křehký Libanon je na pokraji svých možností a hrozí mu kolaps. „Libanonci projevují úžasnou vstřícnost, ale není to snadné. Nemůžeme je nechat, aby toto břemeno nesli sami,“ nechal se slyšet vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres.

S milionem uprchlíků se Libanon za tři roky občanské války v Sýrii stal zemí s největší koncentrací běženců v přepočtu na obyvatele na světě. Každou minutu navíc přibývají další. Pro zemi, jejíž vlastní populace čítá čtyři miliony lidí, to představuje velkou zátěž. Podle odhadů navíc v Libanonu pobývá dalších 400 tisíc Syřanů ilegálně.

„Máme tu milion uprchlíků. Každý z nich znamená jeden zdevastovaný život. Snažíme se dělat, co je v našich silách, ale společnost je napjatá. Pro tak malou zemi, jako je Libanon, je to obrovská zátěž,“ uvedla Ninette Kellyová z Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Podle zprávy úřadu bylo ještě před dvěma lety v Libanonu 18 000 Syřanů, o rok později 356 000 a nyní je jich milion. Tempo přílivu uprchlíků se tedy zvyšuje.

„Na světě neexistuje jediná země, která toho na bedrech v poměru ke své rozloze nese tolik jako Libanon,“ prohlásila dále. Jestliže blízkovýchodní stát nezíská podporu mezinárodního společenství, „reálně hrozí, že se zhroutí a konflikt v Sýrii se naplno rozšíří i do Libanonu“.

Libanonu hrozí kolaps, přijal už milion uprchlíků ze Sýrie (zdroj: ČT24)

Také libanonský ministr zahraničí nedávno varoval, že krize „ohrožuje existenci Libanonu“. Syřané nemají kde bydlet, potřebují jídlo, zdravotní péči a vzdělání, což libanonskou vládu stojí hodně peněz. „Bez nějaké půjčky tu nepřežijeme ani měsíc. I kdybychom si našli práci, platy jsou příliš nízké, abychom si mohli dovolit platit tu nájem,“ zoufá si Jahyja, miliontý syrský uprchlík registrovaný v Libanonu.

Kvůli válce v Sýrii zatím do sousedních států odešlo na 2,5 milionu lidí. Velké množství běženců přijaly kromě Libanonu i Turecko, Jordánsko a Irák. Nejméně 150 000 lidí pak kvůli konfliktu přišlo o život – podle opozice je mezi nimi přes 51 000 civilistů (z nich téměř 8 000 dětí), 58 000 vojáků a 38 000 protivládních bojovníků.