Solar Impulse 2 je na světě – a chystá se jej obletět

Bern – Švýcarští piloti Bertrand Piccard a André Borschberg představili dnes na švýcarské letecké základně Payerne nový letoun na solární pohon, s nímž chtějí příští rok obletět svět. Solar Impulse 2 je podle nich schopen vydržet ve vzduchu teoreticky pořád.

Solar Impulse 2 má zejména dokonalejší lithiové baterie, jež uchovávají energii získanou ze Slunce pomocí 7 248 fotovoltaických článků o celkové hmotnosti 633 kilogramů. Ty umožňují stroji teoreticky neomezenou samostatnost. Jen v noci je nutné letět rychlostí maximálně 46 kilometrů za hodinu, aby se baterie nevyčerpaly.

Fotovoltaické články pokrývají masivní křídla s rozpětím 72 metrů, tedy o osm metrů větším, než měl předchozí model. Přestože toto rozpětí je dokonce větší než u Boeingu 747 jumbo jet, Solar Impulse 2 má hmotnost pouhých dvě a půl tuny, tedy zhruba jako větší auto. Zmíněné obří letadlo je 150krát těžší.

Solar Impulse 2 je vylepšenou verzí rovněž jednomístného letounu Solar Impulse, s nímž vnuk známého švýcarského vědce, dobrodruha a vynálezce batyskafu Augusta Piccarda a bývalý vojenský letec Borschberg provedli řadu úspěšných cest, včetně nepřerušovaného nočního letu. Loni s ním po etapách přeletěli napříč Spojenými státy. O rok dříve letoun zvládl stejným způsobem i cestu z Maroka do Švýcarska a zpět. Tehdy šlo o první mezikontinentální let letadla na sluneční pohon.

Borschberg před 500 účastníky prezentace dále upřesnil, že nový letoun je vyroben z lehčích materiálů než předchozí verze a má také výkonnější elektromotory. Poukázal i na pohodlnější sezení, které je velmi důležité. I když totiž bude připravovaná cesta kolem světa rozdělena na etapy, pomalá letová rychlost znamená, že letoun bude muset při dlouhých přeletech přes oceány setrvat ve vzduchu nepřetržitě i několik dní.

Solar Impulse 2
Zdroj: ČTK/PR/Jean Revillard

Kvůli většímu pohodlí byl také zvětšen kokpit na 3,8 metru krychlového a doplněn toaletou. Pilot si v něm může dokonce dopřát krátký spánek. K novému vybavení patří „virtuální kopilot“, který dokáže dřímajícího pilota probudit vibracemi na zápěstí a také upozornit pozemní letové středisko na možné problémy.

„Solar Impulse 1 byl prototyp. Dokázal letět v noci, ale nebyl určřen k cestování. Tohle je letadlo k cestování,“ přiblížil Piccard s tím, že nový stroj je mnohem spolehlivější a technologicky vyspělejší. „Je to létající laboratoř,“ řekl.

Chystaná vzdušná pouť kolem světa je naplánována na 20 letových dnů rozvržených do několika měsíců. Odstartovat má za rok v březnu z oblasti Perského zálivu, aby se využilo příznivých klimatických podmínek k cestě na východ přes Arabské moře, Indii, Barmu, Čínu, Tichý oceán, USA, Atlantický oceán, jižní Evropu a severní Afriku až do místa startu.

Piccard o letounu Solar Impulse 2: