Rakousko pátrá po dívkách, které se vydaly do Sýrie bojovat za islám

Vídeň - Rakousko vyhlásilo mezinárodní pátrání po dvou nezletilých dívkách, které v dopise na rozloučenou ohlásily, že odcházejí „bojovat za islám“ do Sýrie. Rodiče oznámili jejich zmizení policii minulý týden. Sabina a Samra, dívky ve věku 15 a 16 let z rodin bosenských přistěhovalců, prokazatelně odletěly z Vídně do tureckého města Adana nedaleko syrských hranic. Další stopy policie zatím nezískala.

Čím dál víc Evropanů odjíždí bojovat do Sýrie (zdroj: ČT24)

„Sejdeme se v ráji,“ uvedly dívky také v dopise, z něhož citoval mluvčí rakouské policie Thomas Keiblinger. Rakouské úřady podle něj obsah dopisů berou „velmi vážně“. „Nevíme, odkud ty dívky ten nápad mají. Jestli jim někdo pomohl ten plán realizovat,“ řekl Keiblinger.

Podle rakouských médií měly dívky kontakty na radikální duchovní. Úřady také šetří, jak je možné, že se dostaly do letadla. Podle rakouských předpisů musí mít nezletilí cestující povolení od rodičů, v Česku stanoví věkovou hranici jednotlivé letecké společnosti.

Patnáctiletá Sabina Selimovičová a a rok starší Samra Kešinovičová  se dostaly z Vídně přes Istanbul do města Adana. Co s nimi je teď, rakouské úřady nevědí. Od propuknutí konfliktu v Sýrii se z Rakouska do blízkovýchodní země vydala stovka lidí, převážně dospělých mužů, aby se zapojili do bojů, řekl agentuře AFP mluvčí rakouského ministerstva vnitra Karl-Heinz Grundböck. Nejmladšímu z nich zatím bylo 17 let.

Podobnou cestu absolvuje čím dál víc Evropanů - nejvíc z Francie. Odtud už do Sýrie odjelo bojovat na sedm set mladých lidí, z celé Evropy pak dva tisíce.