U Slavjansku našli umučené oběti, protiteroristická akce pokračuje

Slavjansk - Ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov oznámil oživení protiteroristické akce, která byla během velikonočních svátků pozastavena. Prezident uvedl, že se v blízkosti Slavjansku našla těla se zjevnou známkou brutálního mučení. Jednou z obětí je člen Turčynovy bývalé strany Volodymyr Rybak, jehož nedávno unesli „teroristé“. Právě Slavjansk patří mezi města, která ovládají proruští separatisté. Ti dnes zadrželi reportéra amerického webu Vice News Simona Ostrovského. Podle ukrajinského ministerstva obrany navíc ve Slavjansku někdo ostřeloval hlídkový vojenský letoun.

Krize na Ukrajině - hlavní události dne:

  • Washington zveřejnil fotografie, které mají dokazovat, že na Ukrajině působí ruské zvláštní jednotky. Moskvě proto hrozí novými sankcemi.
  • Do Kyjeva dorazil americký viceprezident Joe Biden. Podpořil úřadující kyjevskou vládu a slíbil jí diplomatickou i hospodářskou pomoc - 50 milionů dolarů, vojenská auta a vysílačky.
  • Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vyzval k obnovení „protiteroristické operace“ na východě země.
  • Nedaleko východoukrajinského města Slavjanska, které ovládají proruští radikálové, byla objevena těla dvou „zvěrsky ubitých lidí“. Jedním z nich je pohřešovaný politik Rybak.
  • Ukrajinský radikál Oleksandr Muzyčko se prý omylem postřelil sám, když ho zatýkala policie, tvrdí to generální prokuratura v předběžné zprávě. Pravý sektor označil Muzyčka za „oběť policie“.

Jedním ze „zvěrsky ubitých lidí“ je pohřešovaný zastupitel z východoukrajinského města Horlivka, člen strany Vlast Volodymyr Rybak. Členem této strany byl do převzetí vrcholné státní funkce i sám Turčynov. „Tyto zločiny jsou prováděny s plnou podporou a benevolencí Ruské federace,“ prohlásil prezident. „Vyzývám bezpečnostní agentury, aby znovu začaly s protiteroristickou akcí s cílem ochránit ukrajinské občany žijící na východě země před teroristy,“ dodal Turčynov.

Turčynov o vraždách

„Teroristé, kteří si vzali za rukojmí fakticky celou Doněckou oblast, překročili veškeré hranice. Mučí a vraždí ukrajinské vlastence. Drze se postavili nejen naší zemi, ale celému světovému společenství, když se demonstrativně vysmívají dohodám přijatým na ministerské konferenci v Ženevě. Těchto zločinů se dopouštějí za plné podpory Ruska.“

Redakce Vice News mezitím žádá o pomoc americké ministerstvo zahraničí. Novináře Ostrovského totiž zadrželi ve Slavjansku separatisté. Na tiskové konferenci to oznámil samozvaný „lidový starosta“ Vjačeslav Ponomarjov. Rodičům zadrženého novináře prý osobně volal a sdělil jim, že jejich syn je v pořádku. 

Podle Ponomarjova se Ostrovského zmocnili příslušníci proruských milicí, které ovládají město už několik týdnů. „Co k tomu dodat? Máme vlastní priority a seznam lidí, kteří jsou ve městě nežádoucí. Když takové lidi odhalíme, pochopitelně je zadržíme. Jedině pak můžeme vyhodnotit, jak moc velkou hrozbu pro nás představují,“ konstatoval Ponomarjov.

Objevují se zprávy, že na východě Ukrajiny značně stoupla kriminalita a lidé si stěžují na nečinnost bezpečnostních složek. „Situace je nadále dramatická a zůstává nepřehledná,“ konstatoval zpravodaj ČT Miroslav Karas s tím, že někdo večer ostřeloval ukrajinské letadlo nad Slavjanskem z automatických zbraní. „Muselo nouzově přistát, ale nic se nestalo,“ dodal Karas.

Ve Slavjansku dál platí zákaz nočního vycházení

Kvůli víkendové přestřelce u Slavjansku, která si vyžádala smrt nejméně tří separatistů, platí ve městě noční zákaz vycházení. Podle ukrajinského zpravodajského serveru Novosti Donbassa jsou zde aktivity ruských špionů patrné. Proruští aktivisté údajně zabavují soukromé automobily a vymáhají z obyvatelstva „daně“.

Kyjev se dnes znovu ohradil proti obviněním, že za nedělním incidentem u Slavjansku stojí ukrajinské ultrapravicové hnutí Pravý sektor. „Musíme opětovně oficiálně prohlásit, že chybí jakýkoli důkaz toho, že se Pravý sektor podílel na krvavé přestřelce ve Slavjansku,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Vyšetřování incidentu je nicméně komplikované a problematické je také ověřování zveřejňovaných zpráv, neboť obě znesvářené strany se obviňují navzájem. Do Slavjansku se v pondělí dostali inspektoři Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), kteří na Ukrajině působí v rámci kontrolní a zprostředkovatelské mise. OBSE ale k pondělnímu jednání se separatisty žádné podrobnosti nesdělila.

V Kramatorsku zajali separatisté policejního šéfa

Situace je ale napjatá i ve zhruba desítce dalších východoukrajinských měst, které ovládají proruští separatisté. Například v Luhansku aktivisté bez jakéhokoliv vysvětlení uzavřeli mezinárodní letiště.

V Kramatorsku zase proruští ozbrojenci zajali velitele městské policie Vitalije Kolupaje. Za jeho propuštění žádají volný přístup k policejním zbrojním skladům, podle ukrajinského ministerstva jde ale o hrubé porušení ženevských dohod. Na operacích separatistů se podílejí agenti ruských tajných služeb, jimž velí důstojníci vojenské rozvědky Igor Bezler a Igor Strelkov.

Vydáno pod