Šéf NATO ujišťuje Pobaltí: Kolektivní obrana Aliance je skálopevná

Varšava - Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v souvislosti s ukrajinskou krizí znovu ujistil Polsko a pobaltské členy Severoatlantické aliance kolektivní obranou. Podle agentury DPA to řekl po setkání s polským prezidentem Bronislawem Komorowským ve Varšavě. „Náš závazek kolektivní obrany je skálopevný, nyní i v budoucnosti,“ prohlásil šéf Aliance.

Svá slova adresoval především bývalým sovětským republikám v Pobaltí - Litvě, Lotyšsku a Estonsku, které znepokojil postup Kremlu vůči Ukrajině. Rusko v březnu schválilo žádost separatistického vedení Krymu o připojení tohoto ukrajinského poloostrova k Rusku. Teď se navíc spekuluje o možnosti, že by podobný scénář mohli Rusové uplatnit i na východě Ukrajiny, kde sílí odpor proti současnému prozápadně orientovanému kyjevskému vedení.
   
Rasmussen v této souvislosti hájil zvýšenou přítomnost NATO na východní hranici Aliance. Odmítl přitom ruskou kritiku jako absurdní, neboť jde o reakci na chování Ruska, která slouží k zajištění bezpečnosti. Navíc je to podle generálního tajemníka Aliance součást mezinárodního úsilí směřujícího k uklidnění krize kolem Ukrajiny a k nalezení politického východiska.

„Ruská agrese proti Ukrajině podkopala mír a stabilitu, kterou jsme v Evropě tak pečlivě vybudovali,“ prohlásil Rasmussen. Sdělil také, že na zářijové vrcholné schůzce NATO ve Walesu bude rozhodnuto, jaké další kroky je třeba podniknout, aby se kolektivní obrana přizpůsobila nové realitě.   

Ruské ministerstvo zahraničí dnes kritizovalo Rasmussenovo prohlášení zveřejněné na Twitteru, které zpochybnilo tvrzení o stahování ruských jednotek od ukrajinských hranic. NATO podle Rasmussena žádné známky takového odsunu nezaznamenalo. „Těm, kteří nevidí, doporučujeme, aby si přečetli prohlášení prezidenta Putina ze 7. května,“ odpovědělo ruské ministerstvo rovněž na Twitteru.