Turčynov: Referendum přinese sebedestrukci

Kyjev - Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov varoval před referendem, neboť federalizace východních regionů podle něj znamená „sebedestrukci“. Proto znovu nabídl jednání s představiteli oblastí na východě země, včetně Doněcka a Luhanska, kde se na neděli referendum o samostatnosti chystá. Jeden ze separatistických vůdců, „lidový starosta“ Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov, dokonce věří, že Doněcká oblast postupně nahradí ukrajinskou hřivnu ruským rublem.

Podle něj například ve Slavjansku a Kramatorsku, kde působí militantní separatisté, nyní nefunguje jediný podnik. „Pro tyto oblasti je to krok do propasti. Je to euforie, která může vést k velmi složitým důsledkům, a mnoho lidí tyto důsledky pociťuje už nyní,“ prohlásil Turčynov. 

úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov

„Ti, kdo jsou pro samostatnost, si neuvědomují, že to přinese úplný rozvrat ekonomiky, sociálních programů a vůbec života většiny obyvatelstva.“

Prezident opět zdůraznil, že je vláda připravena usednout za jednací stůl s představiteli regionů, především Donbasu, kam patří Doněcká a Luhanská oblast. Vyloučil ale jednání s „teroristy“, jak označuje představitele radikálních separatistů vyvolávajících násilné střety.

Proruští radikálové chtějí buď federalizaci země, nebo hrozí odtržením od Ukrajiny. Kyjev na druhé straně trvá na centrálním uspořádání země s tím, že posílí pravomoci regionů. Hlasující se mají v nedělním referendu vyjádřit k tomu, zda chtějí pro své oblasti samostatnost. Není však zcela jasné, zda výsledek povede k úplné samostatnosti, nebo k samostatnosti v rámci ukrajinské federace, či k připojení k Rusku. Podle šéfa volební komise Romana Ljagina bude výsledek místního referenda platný i tehdy, pokud bude účast velmi malá. A okamžité připojení k Rusku po referendu zatím není na pořadu dne. „To může být pro nás až následující krok,“ dodává Ljagin.

Oleksandr Turčynov
Zdroj: ČTK / AP/Efrem Lukatsky

Radikálové chtějí vyměnit zajatce

Vjačeslav Ponomarjov, jeden z vůdců proruských radikálů ve Slavjansku v Doněcké oblasti, chvíli po prohlášení Turčynova podmínil jakékoli jednání s Kyjevem ukončením operace ozbrojených sil na východě Ukrajiny a jejich stažením. Před zahájením rozhovorů také požaduje výměnu zajatců: „Jenom po splnění těchto podmínek jsme ochotni zahájit rozhovory. Jestli tu junta bude nadále držet své jednotky, pak budeme pokračovat v boji.“

Současně však nechtěl přesně sdělit, kolik zajatců separatisté drží, ale jsou jich prý desítky. „Jsou mezi nimi lidé, kteří se maskují jako novináři, i diverzanti s výbušninami a zbraněmi,“ nechal se slyšet.

Referendum

  • Referendum separatistů začne na východě Ukrajiny v neděli v 08:00 (7:00 SELČ).
  • V doněckém regionu má být 1 527 hlasovacích středisek. A zatímco v Doněcké oblasti hlasování skončí ve 22:00, v Luhanské je konec stanoven na 20:00. Výjimkou jsou hornická města, kde se pracuje do pozdních hodin, a střediska budou proto otevřena o tři hodiny déle. 
  • V Luhansku bude výsledek znám do úterý, možná už v pondělí večer. Kdy hodlají výsledky hlasování oznámit představitelé Doněcké oblasti, zatím známo není. V Doněcku však budou výsledky platit i bez ohledu na účast.
  • „Mým úkolem je dát každému občanovi v našem regionu možnost volit - poté sečíst výsledky a informovat širokou veřejnost a celý svět o výsledcích. Jak budou lidé v Doněcké oblasti reagovat, nevím, ale celý krymský scénař je příhodný,“ prohlásil před konáním referenda šéf volební komise Roman Ljagin.
  • „Lidový starosta“ Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov věří, že Doněcká oblast postupně nahradí ukrajinskou hřivnu ruským rublem: „Ekonomicky budeme těsně spojení s Ruskem. Náš průmysl se prakticky zcela orientuje na Rusko.“

Merkelová s Hollandem shodně: Referendum je nelegální

A o Ukrajině opět jednaly i západní mocnosti. Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande po neformálním jednání ve Stralsundu na severu Německa označili nedělní referenda za nelegální. Naopak zdůraznili, že „konání svobodných a spravedlivých prezidentských voleb na Ukrajině 25. května má zásadní význam“.

Oba státníci pohrozili Moskvě důsledky za případný krach nadcházejících prezidentských voleb na Ukrajině a současně vyzvali Kyjev, aby před volbami neútočil na separatisty. Ve společném prohlášení zároveň také vyzvali Rusko, aby viditelně snížilo své síly u hranic s Ukrajinou.

Turčynov varoval před referendem, v Mariupolu se bojovalo (zdroj: ČT24)

Německo-francouzské prohlášení

„Neúspěch uspořádání mezinárodně uznaných prezidentských voleb (na Ukrajině) by zemi ještě více destabilizoval. Francie a Německo se domnívají, že za takové situace by se musely vyvodit patřičné důsledky.“

Podle agentury AFP tak Merkelová a Hollande naznačili možné zavedení dalších sankcí proti Moskvě.

„Všechny strany se musí zdržet násilností, zastrašování či provokování. S nelegálním držením zbraní se musí ihned skoncovat. To umožní ukrajinským bezpečnostním silám, aby nepodnikaly útočné akce před volbami.“