Íránský vůdce Chameneí vyzval k masové výrobě raket

Teherán - Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí označil očekávání západních zemí, že Teherán omezí svůj raketový program, za „stupidní a idiotská“. Vyzval rovněž íránské revoluční gardy k masové výrobě raket.

„Očekávají, že omezíme svůj raketový program, a mezitím neustále hrozí Íránu vojenským zásahem. Takže jsou to stupidní, idiotská očekávání,“ citovala Chameneího oficiální íránská agentura IRNA. USA a jejich spojence íránský raketový program znepokojuje. Obávají se totiž, že rakety by mohly nést jaderné hlavice. Írán vývoj jaderných zbraní popírá. 

Chameneí v dubnu prohlásil, že Írán by měl pokračovat v rozhovorech se světovými velmocemi s cílem ukončit dlouhotrvající spory ohledně íránského jaderného programu, nesmí se však vzdát dosud dosažených úspěchů v tomto programu.

„Cesta k jaderné technologii je správná“

V úterý začne ve Vídni další kolo jednání šesti světových velmocí s Íránem o jeho jaderném programu. Íránský prezident Hasan Rúhání dnes zopakoval, že Teherán nehodlá od jaderného programu ustoupit, signalizoval však připravenost k zajištění větší transparentnosti. „Íránská cesta k jaderné technologii je správnou cestou a nikdy nebude zastavena,“ prohlásil prezident. Zopakoval také, že Írán neusiluje o získání jaderných zbraní.

Hasan Rouhání
Zdroj: ČTK/AP/Vahid Salemi

Teherán by měl podle něj lépe vysvětlovat svůj jaderný program, aby zabránil „špatně smýšlejícím“ lidem manipulovat se světovým míněním: „To, co můžeme světu nabídnout, je větší transparentnost.“ Rúhání je umírněnější než předchůdce Mahmúd Ahmadínežád. Chameneí vstřícnější postoj vůči západu v minulosti podpořil, vyjádřil však pochybnost o tom, zda je Západ připraven vzdát se svého nepřátelství vůči Teheránu.

Írán se loni s mocnostmi dohodl na půlročním režimu, který mu zaručuje uvolnění části sankcí, jestliže omezí některé aktivity jaderného programu. Teherán se zavázal mimo jiné k tomu, že přemění existující zásoby obohaceného uranu na neškodný oxid uranu.

Vydáno pod