O Sýrii se bojuje zbraněmi, diplomacií i pěstmi v televizi

New York/Ammán – Válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, kterých se v Sýrii dopustil tamní režim i ozbrojené opoziční skupiny, by měl vyšetřit Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu. Příslušný návrh Francie by měla v nejbližší době projednat Rada bezpečnosti OSN. Stoupenci i odpůrci syrského režimu si nic nedarovali ani v debatním pořadu jordánské televize 7 Stars, kde si před běžícími kamerami pořádně vjeli do vlasů dva novináři.

Násilí v Sýrii, které přerostlo v občanskou válku, začalo v březnu 2011 a vyžádalo si na 150 tisíc lidských životů a miliony uprchlíků. Syrská krize má dopad i na okolní státy, a to i na zdánlivě nevinnou věc, jakou je televizní debata. V jordánské televizi 7 Stars se do krve pohádali novináři Šakír Džohárí a Muhammad Džajúsí. Druhý jmenovaný svého oponenta obvinil, že je deviant a podporuje syrskou opozici. Džohárí kontroval a soupeře nařkl z toho, že za peníze podporuje syrský režim. Pak už jen moderátor bezmocně přihlížel, jak oba kohouti ve studiu demolují nábytek, dokud je od sebe neodtrhl personál.

Francie doufá, že její návrh Radou projde

Francouzský návrh předložený Radě bezpečnosti OSN zdůrazňuje, že v poslední době sílí násilí v Sýrii v podobě i chemických útoků, mučení a házení výbušnin po civilistech a že se zločinů dopouštějí obě strany. Paříž doufá, že text získá podporu všech členů včetně Ruska, které všechny dosavadní podobné rezoluce vetovalo.

Sýrie není členem ICC, a tak mezinárodní soud může řešit zločiny na syrském území jen na základě rozhodnutí a pokynu od Rady bezpečnosti OSN. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová podobný krok rady několikrát požadovala již dříve, přičemž ze zločinů obviňovala vládu syrského prezidenta Bašára Asada.

Vydáno pod