Bolest i pýcha: Stephen Sutton prohrál boj s rakovinou

Londýn – Pokojně ve spánku zemřel dnes ráno Brit Stephen Sutton. Mladík, jehož statečný boj s rakovinou sledoval na FacebookuTwitteru nebo webových stránkách celý svět, vybral před smrtí v přepočtu přes 107 milionů korun na charitu. „Mé srdce je plné pýchy, ale puká bolestí nad ztrátou mého odvážného, nezištného a inspirativního syna,“ uvedla na facebooku teenagerova matka Jane Suttonová.

Sutton, kterého veřejnost znala jako usměvavého mladého muže, si na Facebook napsal 46 věcí, které chce stihnout, než umře. Na seznamu měl seskok padákem, surfování v davu na gumovém člunu, bubnování před velkým publikem, obejmutí slona nebo tetování. „Znáte to úsloví - když ti život nadělí citrony, udělej z nich citronádu. Ale co když ti nadělí rakovinu?“ řekl Sutton. V rozhovoru s listem Daily Mail nedávno řekl, že blízkost smrti je „děsivá, ale zároveň neuvěřitelně posilující“.

Konečnou fázi rakoviny střeva u mladíka z anglického Burntwoodu lékaři odhalili v jeho 15 letech. Sutton si za jeden ze svých cílů stanovil vybrat před smrtí na dobročinné účely 10 tisíc liber (přes 300 tisíc korun). Informace o jeho onemocnění se rozšířily prostřednictvím sociálních sítí a jeho kampaň vzbudila velkou pozornost minulý měsíc, když na internetu zveřejnil svou údajně poslední fotografii. Sutton nakonec pomohl vybrat miliony pro nadaci pro boj proti rakovině mládeže.

Tento měsíc Suttona v birminghamské nemocnici navštívil i britský premiér David Cameron, který ocenil úsilí nemocného mladíka o pomoc ostatním. „Jsem hluboce zarmoucen zprávou, že Stephen Sutton zemřel. Jeho elán, statečnost a získávání financí na výzkum rakoviny byly inspirativní,“ napsal Cameron na Twitteru. Smutek nad smrtí statečného teenagera vyjádřila i řada dalších osobností.

Stephen Sutton:

„Nechci umřít. Ale jestli můj příběh naučí lidi, aby nebrali svůj život jako samozřejmost, tak ať se to stane. Do té doby si budu naplno užívat každou vteřinu. Rakovina je hnusná. Ale život je super.“