Ruská raketa Proton se zřítila po startu z Bajkonuru

Moskva - Po startu z Bajkonurského kosmodromu se zřítila ruská raketa Proton. Ta měla vynést na oběžnou dráhu vůbec nejvýkonnější ruskou spojovací družici. Z dosud nezjištěných příčin podle ruského řídicího střediska selhaly motory třetího stupně; raketa přestala fungovat ve výšce kolem 160 kilometrů nad Zemí a shořela v hustých vrstvách atmosféry. Úlomky údajně dopadly do Číny.

Raketa, která odstartovala před druhou hodinou místního času (ve čtvrtek před půlnocí SELČ), měla na oběžnou dráhu vynést telekomunikační družici Express-AM4R, kterou pro Roskosmos vyrobilo evropské konsorcium EADS Astrium. Roskosmos nevyloučil, že drobné úlomky by mohly dopadnout do oblasti Altaje při ruských hranicích s Kazachstánem a Čínou.

Podle zpráv čínského tisku mohly úlomky ruské rakety dopadnout do oblasti severovýchodní Číny severně od Charbinu. Obyvatele tamních okresů prý ráno vyděsil silný pronikavý zvuk, po němž se na nebi objevilo mnoho zářících bodů. Několik těžkých předmětů údajně dopadlo na pole v provincii Chej-lung-ťiang.

Šéf ČKK Kolář: Jde o hlubší problém ruské kosmonautiky (zdroj: ČT24)

Víc než pětitunový aparát, který měl signálem pokrýt celé území Ruska a bývalých sovětských republik, byl nejvýkonnější ruskou spojovací družicí, pojištěnou na částku 2,5 miliardy rublů (1,4 miliardy korun). Těžká nosná raketa Proton naposledy havarovala loni v červenci, kdy se minutu po startu zřítila na kosmodromu Bajkonur. Vynést měla tři ruské navigační družice Glonass.