Achmetov se postavil proti separatistům. Ti znárodní jeho podniky

Kyjev – Separatisté v Doněcké oblasti ohlásili „znárodnění“ všech podniků Donbasu. Jde o reakci na protest proti proruským vzbouřencům. Do něj se zapojily prakticky všechny doněcké závody. Ke stávce vyzval jeden z nejbohatších Ukrajinců Rinat Achmetov. Podle něj separatisté bojují proti obyvatelům vlastního regionu. Dokonce zmínil slovo „genocida“. Achmetov je na východě Ukrajiny největším zaměstnavatelem. Podle serveru Ostrov na „znárodnění“ zareagoval utvářením vlastních bojových oddílů Štít, které mají chránit jeho podniky před útoky povstalců.

Horizont: Miliardář Achmetov se postavil proti separatistům (zdroj: ČT24)

Banditismus a plenění. Achmetov kritizuje chování vzbouřenců

Achmetov dal jasně najevo, že je proti vyhlášené Doněcké lidové republice a naopak pro jednotnou Ukrajinu. „Obyvatelé už mají dost života ve strachu a hrůze. Jsou unaveni z toho, že se po nich může na ulici střílet, že se tu procházejí lidé s automatickými zbraněmi a granátomety. Města jsou dějištěm banditismu a plenění. Co udělali (separatisté) pro náš region? Kolik pracovních míst vytvořili? Bojují s našimi občany, bojují proti Donbasu. Je to genocida Donbasu!“ postěžoval si ve své výzvě Achmetov.

Podle informací doněckých médií se ve velkém počtu místních podniků krátce stávkovalo. Kolem poledne se v Doněcku i dalších městech oblasti rozezněly sirény a strojírenské a hutní závody a uhelné šachty zastavily práci. Na fotbalovém stadionu Donbas Arena, který patří Achmetovovi, pak byla vztyčena ukrajinská vlajka a na velkoplošné obrazovce promítnuto oligarchovo poselství. Na ploše se shromáždili funkcionáři a hráči týmu Šachtar s výjimkou fotbalistů prvního mužstva, kteří jsou na dovolené.
  
Protest proti chaosu a válce podpořil i hlavní doněcký chrám, v jehož věžích se rozezněly zvony. Akci se podle zpravodajského serveru Ostrov bezvýsledně pokusila zmařit skupina ozbrojenců. Separatisté údajně útočili i na vozidla v doněckých ulicích, která v poledne na podporu protestu proti nepokojům hromadně troubila. K akci se podle listu Ukrajinska pravda připojila i sousední Dněpropetrovská oblast.

Reakce ze strany vzbouřenců přišla záhy. „V souvislosti s neochotou regionálních oligarchů platit daně do rozpočtu Doněcké lidové republiky se rozhodlo o zahájení znárodňování,“ uvedl vůdce doněckých separatistů Denis Pušilin podle listu Ukrajinska pravda. „Achmetov si vybral. Bohužel, je to volba proti lidu Donbasu. Placení daní Kyjevu znamená financování teroru v Donbasu,“ dodal.

Později Pušilin oznámil, že dojde ke znárodnění všech podniků Donbasu. „Nemám už sílu dál bránit touhám a přáním obyvatel Doněcké oblasti,“ odůvodnil své rozhodnutí Pušilin. Jak bude znárodnění probíhat, ale neuvedl.

Josef Pazderka, zpravodaj ČT

„Myslím, že je to spíš rétorická než reálná hrozba. Je nepochybné, že separatisté nemají sílu cokoli znárodňovat. Dosud využívali toho, že místní politická a ekonomická správa byla v rozkladu kvůli nejednoznačnému postoji Achmetova. Nyní se jim ten prostor zužuje, proto se také rétorika vůči Achmetovovi a Kyjevu vyostřuje. Kromě hrozeb a ojedinělých akcí, napadení, nemají separatisté šanci splnit to, co říkají.“

Barikády v Doněcku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Evgeniy Maloletka

Achmetov až dosud lavíroval mezi prozápadní vládou v Kyjevě a proruskými separatisty. Miliardářův příklon na jednu stranu by mohl mít vážné následky na východě Ukrajiny, kde je největším zaměstnavatelem. Práci má díky němu 300 tisíc lidí. Vlastní také fotbalový klub Šachtar Doněck, jehož fanoušci hrají vážnou roli v regionu Donbasu, pokládaném za průmyslové srdce Ukrajiny. Jeho jmění časopis Forbes odhadl na více než 12 miliard dolarů.

Miliardář už minulý týden vyslal do ulic neklidného Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny hlídky svých zaměstnanců. Akce podle ukrajinských médií zabrala. Navzdory varování od svých kritiků oligarcha dokonce uzavřel písemnou dohodu se zástupci separatistů, kteří se zavázali k odzbrojení.

Kyjev zadržuje dva ruské novináře a jednoho Brita

V Kramatorsku byli podle ruských médií zatčeni dva novináři bulvárního serveru LifeNews, v Mariupolu ukrajinská policie zatkla britského novináře Grahama Phillipse, který pracoval pro ruskou státní televizi Russia Today. Podle ukrajinské tajné služby SBU měli novináři Marat Sajčenko a Oleg Siďakin namířeno do Slavjanska, kde chtěli informovat o akcích proruských vzbouřenců. Při výslechu se prý přiznali, že na Ukrajinu přijeli bez novinářského pověření. Podle některých informací jsou podezřelí z terorismu, v jejich voze se prý našel mobilní raketomet.