Poražená Tymošenková, aktivní Kyjev a bojkot na východě země

Kyjev – Na Ukrajině se uskutečnilo první kolo předčasných prezidentských voleb. Hlasovalo zhruba 52 procent oprávněných voličů. Podle předběžných odhadů zvítězil už v prvním kole miliardář Petro Porošenko s 55,9 procenta hlasů. Expremiérka Julija Tymošenková se umístila druhá s 12,9 procenta hlasů. Nejvíc lidí přišlo k volebním urnám v Kyjevě, kde bylo kvůli dlouhým frontám prodlouženo hlasování i po 19:00 SELČ. Separatisté na východě země hlasování mařili – v Doněcké oblasti odevzdala lístek desetina voličů, v Luhanské 18 procent. S výjimkou východu země volby proběhly klidně a organizovaně. První úředně potvrzené volební výsledky budou podle volební komise k dispozici zřejmě v pondělí.

Podle ukrajinského ministerstva vnitra se do centrálního počítačového systému statistiků dostali hackeři. Na některých místech se tak volební lístky budou sčítat ručně, což může zveřejňování výsledků zdržet.

Průzkum, podle něhož získal Porošenko 55,9 procenta hlasů, provedlo společenství fondu Demokratická iniciativa kyjevského Mezinárodního sociologického ústavu. Statistická chyba ankety je 3,5 procenta. Ukrajinští experti ale varují, že vzhledem k váznoucí organizaci voleb, atmosféře strachu na východě země a technickým problémům nemusejí být podobné odhady výsledků přesné. Porošenkovo vítězství ovšem potvrzuje i souběžný druhý průzkum, který uspořádalo sdružení ukrajinských televizních kanálů. Porošenko podle těchto odhadů získal 57,3 procenta hlasů a Tymošenková 8,7 procenta – Porošenkův profil k dispozici ZDE.

Průzkum výsledků prezidentských voleb na Ukrajině
Zdroj: ČT24/Kyiv Post

Komunista, nacionalista a zástupce Pravého sektoru propadli
  
V obou průzkumech je na třetím místě poslanec a bývalý novinář Oleh Ljaško s osmi, respektive 8,7 procenta hlasů. Ostatní kandidáti včetně proruského politika Michaila Dobkina ze Strany regionů nebo podnikatele a bývalého ministra Serhije Tihipka nezískali ani pět procent. Vůdce ultranacionalistického Pravého sektoru Dmytro Jaroš získal podle ankety jedno procento obdobně jako vůdce komunistů Petro Symonenko. Neuspěl ani šéf nacionalistické strany Svoboda Oleh Ťahnybok.

Podle Kyjeva jsou volby jedinou cestou k jednotné Ukrajině a uklidnění situace. „Ukrajinci vyhráli boj o svá práva a můžou si zvolit své vůdce. Jakékoliv pokusy o narušení voleb ze strany Ruska nebo Ruskem placených teroristů zkrachuje. Ukrajina bude mít zákonně zvolenou hlavu státu,“ konstatoval premiér Arsenij Jaceňuk.

Rekordní zájem v Kyjevě a problémy na východě země

V Kyjevě a Kyjevské oblasti hlasovalo přes 68 procent voličů. V zájem o prezidentské volby v řadě případů převýšil možnosti volebních komisí. Večer se na některých místech pokoušeli voliči proniknout do volebních místností násilím. Podle televize Espreso asi tisícovka lidí vzala útokem volební místnosti v Bohatyrské ulici, když místní komise čekajícím oznámila, že hlasování skončilo

Ve Lvovské oblasti přišlo k volbám téměř 77 procent voličů.
  
Málo voličů naproti tomu přišlo odevzdat hlas na jihu Ukrajiny, i když drtivá většina okrsků bez překážek fungovala. V Mariupolu média odhadují účast kolem 17 procent, zhruba stejné množství lidí přišlo volit v Oděse. Podle agentury Unian vyšší účasti zabránilo i slunečné počasí, obyvatelé obou pobřežních měst zvolili raději mořskou pláž.
  
Poměrně vysoká účast byla v Charkovské oblasti, kde k volbám přišlo 55 procent oprávněných voličů. V ostatních oblastech na východě země ale volby vážně narušil bojkot separatistů.

V Luhanské ani Doněcké oblasti nevolily celé okresy, příležitost jít k hlasování neměli ani obyvatelé velkých měst Doněcku, Luhansku, Slavjansku, Kramatorsku nebo Horlivky.

Podle názoru ukrajinské vlády i vedení Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě bojkot hlasování na východě země platnost volebního aktu neovlivní. Rusko navzdory výhradám hodlá výsledky respektovat.

O průběhu voleb na východě Ukrajiny čtěte ZDE

Kdo kandiduje a proč se volby konají? Čtěte ZDE

Volební komise zaznamenaly 76 stížností na průběh voleb. Šest volebních okrsků v jihoukrajinském Mykolajivě a jeden v Charkově musely být vyklizeny kvůli anonymnímu telefonátu o uložení bomby.

V Oděse policie zaznamenala dva žhářské útoky na volební místnosti. Prudká přestřelka se strhla u volebního okrsku ve městě Novoajdar severně od východoukrajinského Luhansku. Podle ruské agentury RIA Novosti tam ozbrojenci postříleli členy volební komise.

Komise si také stěžovaly na špatné volební seznamy, pozorovatelé už zaregistrovali také uplácení, agitace od členů komisí i manipulace s lístky. 

Zájem o volby byl i v Česku

Odhadem 1 500 Ukrajinců čekalo ve frontě před ambasádou v Praze, aby odvolili. Ráno se otevřely volební místnosti také na konzulátu v Brně. Na jejich průběh dohlíželi pozorovatelé z mise OBSE a Světového kongresu Ukrajinců.