Případ slovenské mafie. Soud ztrestal gang Piťovců dvacetiletým žalářem

Bratislava – Až dvacetiletým vězením dnes slovenský soud potrestal čtrnáct členů mafiánského gangu přezdívaného Piťovci. Obžaloba je vinila z vydírání, nedovoleného ozbrojování a obchodu s drogami, Juraj Ondrejčák – údajný mafiánský bos – si má ve vězení odsedět osmnáct roků. Rozsudek není pravomocný.

Piťovci mají dohromady strávit ve vězení skoro 170 let (zdroj: ČT24)

Až čtyřiačtyřicetičlenný gang měl základnu v bratislavské čtvrti Lamač a formovat se začal koncem 90 let. Piťovci (přezdívaní podle Ondrejčákova přízviska Piťo) byli vojensky organizovaní a za jejich rozpoznávací znamení platily módní značky oblíbené u krajní pravice; po Bratislavě jezdili pancéřovanými limuzínami a nosili neprůstřelné vesty.

Slovenská policie skupinu kolem Juraje Ondrejčáka zadržela v listopadu 2011 v rámci akce, kterou místní média označila za vůbec největší zátah proti organizovanému zločinu v historii země; do zásahu v časných ranních hodinách byl zapojen i vrtulník, policisté měli dýmovnice. Kritici tvrdili, že jde o součást kampaně před předčasnými volbami a že se ministerstvo vnitra (držené tou dobou pravicovou KDH) a policie chtějí veřejnosti pochlubit razantními kroky proti podsvětí.

Nejvyšší trest? Čtyřiadvacet let

Proces s „Piťovci“ začal loni v létě u Specializovaného trestního soudu v západoslovenském Pezinku, jenž řeší případy nejzávažnější kriminality; ve věci vypovídalo více než 90 svědků. Dnešní verdikt potom Ondrejčáka uznal vinným kromě jiného z řízení zločinecké skupiny a z nedovoleného ozbrojování. Do vězení ho poslal na osmnáct let, přičemž trest si má odsedět v tom nejpřísnějším žaláři.

Ještě tvrdší tresty potom čekaly další tři členy gangu. Muž s přezdívkou Floxňa, jenž měl mít na starosti obchod s drogami, si má odpykat třiadvacetiletý trest. Čtyřiadvacet let vězení slovenská justice vyměřila mafiánům ze Stupavy a Trnavy – za poškozování cizí věci, ublížení na zdraví a nedovolené ozbrojovaní.

Pouze jeden ze čtrnácti obžalovaných v případu vyvázl s podmínkou; čtyřletý žalář čeká i spolupracujícího obviněného – jeden z níže postavených členů gangu se totiž výměnou za nižší trest přiznal k nelegálním činům. Prokuratura jej vinila mimo jiné z toho, že na objednávku gangu zapálil jednu restauraci, což mělo jejího majitele donutit k zaplacení výpalného.