Kim prý popravil inženýry, po kolapsu budovy nemohl spát

Pchjongjang - Severokorejský vůdce Kim Čong-un údajně nařídil popravit inženýry, kteří pracovali na bytovém domě v Pchjongjangu. Třiadvacetipatrová budova se minulý týden zřítila a pohřbila asi 500 lidí. Režim se omluvil, což je v totalitní KLDR nevídané. Inženýry prý zastřelila popravčí četa, napsal server news.com.au.

V domě bydlela elita vládnoucí strany i vysocí policejní činitelé. Kim-Čong-un prý po kolapsu budovy nemohl spát. Režim už se veřejně omluvil, diktátorovi to ale zřejmě nestačilo. V japonských médiích se objevila zpráva, že čtyři inženýři zaplatili za zřícení budovy životem a vysoký vojenský úředník, který měl projekt na starosti, byl poslán do pracovního tábora. 

Server news.com.au ale upozornil, že zprávy z KLDR lze těžko ověřit. Už se vyskytly i případy, kdy se údajně popravení lidé znovu objevili na veřejnosti. 

V KLDR se zřítila budova
Zdroj: ČT24

Severokorejský režim příčinu kolapsu budovy nezveřejnil, je ale pravděpodobné, že šlo o nekvalitní práci stavebních dělníků. Ti v KLDR často kradou stavební materiály jako ocel či cement a snaží se je prodat na černém trhu. 

Ve 23patrové budově mohlo bydlet až 92 rodin. V Severní Koreji je běžné, že se lidé stěhují do nových budov předtím, než je jejich stavba zcela dokončena.