Nehoda autobusu připravila o život čtyři slovenské dívky

Bratislava - Čtyři mrtvé dívky a více než 20 zraněných si vyžádala nehoda autobusu, která se stala dnes odpoledne na západním Slovensku. Autobus vezl žáky sportovního gymnázia v Trnavě. Nehoda se stala při návratu ze školního výletu a nedaleko cíle jejich cesty. Jde o jednu z největších tragédií svého druhu na Slovensku za poslední roky.

K nehodě došlo na slovenské dálnici D1 mezi Piešťanami a Hlohovcem po čtvrté hodině odpoledne. Autobus tam z dosud neznámých příčin sjel ze srázu do pole a převrátil se. Do různých nemocnic bylo k ošetření převezeno 25 dětí a dvě učitelky z autobusu. Většina z nich se při nehodě zranila lehce, žádný ze zraněných prý není v ohrožení života.

V autobusu cestovalo 32 lidí včetně učitelek a řidiče. Ten vyvázl z nehody bez větších zranění a zadržela jej policie. Ministr vnitra Robert Kaliňák uvedl, že předběžná obhlídka vyloučila technickou závadu autobusu. Ze zachovalých stop a z výpovědí svědků podle ministra vyplývá, že autobus se nesrazil s jiným vozidlem a že řidič autobusu se na poslední chvíli snažil dostat vozidlo zpět na dálnici. Premiér Robert Fico vyjádřil nad tragickou nehodou lítost a vyzval Kaliňáka, aby byla co nejdříve vyšetřena.

Jak upřesnil zpravodaj ČT David Miřejovský, příčinou nehody mohl být mikrospánek řidiče nebo defekt pneumatiky.

Jde o jednu z největších tragedií svého druhu na Slovensku za poslední roky. V roce 2009 při srážce autobusu a vlaku na středním Slovensku zemřelo 12 lidí a další dvě desítky osob utrpěly zranění.

David Miřejovský k havárii autobusu na Slovensku (zdroj: ČT24)