Bush starší si na devadesátiny skočil

Washington – Tradičním seskokem padákem dnes oslavil své 90. narozeniny bývalý americký prezident George Bush starší. Zpráva o chystaném seskoku se držela v tajnosti až do poslední chvíle - částečně prý kvůli tomu, aby si Bush mohl dobrodružství případně rozmyslet. „V Maine je nádherný den, vlastně dost krásný na seskok s padákem,“ napsal Bush na Twitteru. Exprezident, který má potíže s nohama, tak dodržel slib, který učinil před pěti lety. Tehdy prohlásil, že svou devadesátku oslaví s padákem.

Bush poprvé vyskočil z letadla během druhé světové války, když jeho letoun sestřelili nad Pacifikem. Později se rozhodl pro seskok k 75. narozeninám a následně takto slavil i ty osmdesáté a pětaosmdesáté. Celkem má na kontě včetně toho dnešního už osm seskoků.

Bush dnes skočil z helikoptéry v tandemu s Mikem Elliottem, což je vysloužilý příslušník amerického vojenského výsadkářského sboru Golden Knights. S Elliottem skočil Bush i před pěti lety. Nynější seskok se uskutečnil poblíž jeho letního sídla Walker's Point ve státě Maine. K helikoptéře Bushe doprovodila rodina, která mu ještě před startem zazpívala Happy Birthday

Elliot s Bushem vyskočil ve výšce zhruba dva kilometry. Dvojice se na padáku v amerických národních barvách snesla na prostranství před kostelem svaté Anny, kde Bushova rodina čekala.