Kvůli potopenému člunu míří k sporným ostrovům Číňané i Japonci

Peking – V oblasti Východočínského moře, o kterou se pře Japonsko s Čínou, se potopil čínský rybářský člun. Příčiny nejsou známé, v oblasti však často dochází k potyčkám mezi japonskými a čínskými loděmi. Podle agentury Reuters panují obavy, že se i drobné incidenty, které se stanou u ostrovů mezi Tchaj-wanem a Okinawou, mohou rychle vyhrotit. Pátrat po pohřešovaných rybářích se vydaly čínské i japonské síly.

Rybářská loď se ve Východočínském moři potopila v pátek ráno poblíž souostroví, které Japonci označují jako Senkaku, nárokuje si ho však i Čína, která ho nazývá Ťiao-jü. V oblasti se nyní pohybují čínské i japonské síly. Podle čínské státní agentury Nová Čína zamířily do oblasti dvě čínské záchranné vojenské lodě, které také zachránily část rybářů. Japonská pobřežní stráž oznámila, že nad Jihočínské moře poslala pátrací letoun a člun, který má rovněž hledat pohřešované rybáře.

Napětí ve Východočínském moři se týká i dalších ostrovů, část z nich si nárokuje také Korea. Čína loni v listopadu oznámila, že nad ostrovy zavádí identifikační pásmo protivzdušné obrany, a pohrozila strojům, které se neidentifikují, sestřelením. Reuters upozornila, že od té doby panují obavy z eskalace i drobných incidentů v oblasti.

Čína se v posledních měsících pře o území s řadou sousedních států. Kromě přetahované s Japonskem a Koreou o ostrovy ve Východočínském moři si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kde však mají územní nároky i Vietnam, Filipíny, Tchaj-wan, Malajsie a Brunej.