Islamistům v Nigérii uprchlo 63 unesených dívek

Maiduguri - Ze spárů islamistů v Nigérii uprchlo 63 z 68 unesených žen a dívek. Islamisté ženy zajali v červnu na severovýchodě nigerijského státu Borno při sérii útoků připisovaných radikální skupině Boko Haram.

Boko Haram utekly desítky dívek (zdroj: ČT24)

„Provedly odvážný čin, když je jejich věznitelé opustili, aby se věnovali jiné operaci,“ uvedl zástupce milicí státu Borno, které úzce spolupracují s místní policií. Jiný zdroj upřesnil, že ženy uprchly v pátek večer, kdy vedla armáda proti islamistům bojovou operaci, která stála život více než 50 extremistů.

Členové hnutí Boko Haram rozpoutali v posledních letech na severovýchodě Nigérie rozsáhlou vlnu násilí s cílem ustavit v oblasti islámský stát. Podle zprávy Norské rady pro uprchlíky zabili jen za letošní rok asi 3 300 lidí. Rada bezpečnosti OSN koncem května zařadila milice Boko Haram na seznam teroristických organizací.

Boko Haram
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

V polovině dubna hnutí uneslo více než 300 školaček z gymnázia v Chiboku na severu země. O měsíc později se islamsté zmocnili dalších jedenácti dívek z vesnic Warabe a Wala. Nejméně 53 dívkám se podařilo začátkem května ze zajetí uniknout. Únosci dali najevo, že unesené hodlají buď prodat na černém trhu s otroky, anebo využívat jako sexuální otrokyně.

Na podporu dívek proběhla už řada demonstrací. Pod heslem Bring Back Our Girls (Vraťte nám naše dívky) vyjádřily svou podporu také tisíce lidí po celém světě, mimo jiné americká první dáma Michelle Obamová, herečka Angelina Jolie nebo šestnáctiletá pákistánská bojovnice za právo žen na vzdělání Malala Júsufzaiová.

Islamisté z Boko Haram už vyslali jasný vzkaz, že budou útočit i na další školy. Chlapce pobijí a dívky unesou. „Začalo to jako fámy, ale pak islamisté vyvěsili dopis na internet. Jsou odhodlaní zlikvidovat tolik mladých, kolik dokáží,“ podotkl ředitel Technické školy Sv. Jana Adenigba Sola.

Nečinnost vlády - záměrná, nebo ne?

Školy, tedy zdroj vzdělání, jsou islamistům trnem v oku. Navíc vědí, kde a kdy útočit. Policie nedávno zadržela trojici žen, které sháněly bojovníkům Boko Haram nevěsty a tipovaly další cíle. „Federální vláda nijak nedokázala, že by se snažila dostat dívky zpět. Za dva měsíce neudělala vůbec nic,“ myslí si předseda Asociace rodičů a učitelů Dunoma Chibok.

Vláda se ale brání, že rozhodně nesedí se založenýma rukama. Příliš uspěchaná akce by podle ní mohla stát unesené dívky život. „Nemůžeme se chovat jako slon v porcelánu. Jde tu o životy rukojmích a to je nebezpečná situace,“ konstatoval vládní zmocněnec pro severovýchod Nigérie Soji Adelaja.

Stále častěji se ale ozývají hlasy, že zkorumpované úřady mají na Boko Haram kontakty a pomáhají islamistům prát špinavé peníze. „Musela by být politická vůle. A museli by odhalit všechny, kdo jsou do toho zapojení. I s následky. Otázkou ale je, jestli je na to vláda připravená,“ poznamenal právník Waháb Shitt.

Zatímco vláda vyčkává, Boko Haram o sobě stále dává vědět. Jen za poslední týden si jeho přepady a útoky sebevražedných atentátníků vyžádaly víc než stovku životů.

Vydáno pod