Po zastřelení černošského mladíka vypukly v St. Louis nepokoje

St. Louis (USA) - Vlna násilností zachvátila předměstí amerického St. Louis po sobotním incidentu, při němž policie zastřelila neozbrojeného 18letého černošského mladíka Michaela Browna. V neděli se uskutečnilo pietní shromáždění, akce ale rychle přerostla v nepokoje. Rozzuřený dav raboval obchody, ničil zaparkovaná auta, zapálil budovu v areálu čerpací stanice a napadl strážce zákona. Policisté zadrželi 32 lidí. Místní starosta slíbil nezávislé vyšetření mladíkovy smrti.

Podle policejního mluvčího Briana Schellmana byly během nedělních nepokojů poničeny nejméně dvě desítky obchodů a firem. Dva z celkem tří stovek zasahujících policistů byli při akci zraněni.

Browna zastřelil policista ve služebním voze po vzájemné potyčce ve Fergusonu. Toto předměstí St. Louis, které je druhým nejlidnatějším městem ve státě Missouri, obývají převážně Afroameričané. Podle svědků neměl Michael Brown zbraň a právě se vzdával. Úřady se ale brání s tím, že černošský mladík policistu napadl. Důstojníka nadřízení dočasně poslali na dovolenou, navíc podstoupí psychologické testy.

Matka Michaela Browna:

„Vzali jste mi syna. Víte, jak bylo těžké, aby dodělal školu? Víte, kolik černochů ji celkem dokončí? Moc ne. Protože jim to neumožníte a oni pak mají pocit, že nemají pro co žít.“

Starosta Fergusonu James Knowles dnes vyzval místní obyvatele ke klidu a slíbil, že okolnosti smrti mladého černocha budou nezávisle prošetřeny. Reagoval také na kritiku údajně nepřiměřeného zásahu policie, při němž například podle stanice CNN jeden z policistů nazval protestující „zvířaty“. „Policisté dělali to nejlepší, co mohli. Jsou to jen lidé,“ prohlásil Knowles, který se hodlá sejít s místními černošskými vůdci a také s rodiči zastřeleného mladíka.

Brownova smrt připomněla událost z roku 2012, kdy velitel místní dobrovolné hlídky na Floridě zastřelil neozbrojeného černošského mladíka Trayvona Martina. Soud loni muže překvapivě zprostil všech obvinění, čímž vyvolal protesty obhájců lidských práv.

Smrt černošského mladíka způsobila v St. Louis nepokoje (zdroj: ČT24)