Francie vrátila Kanakům lebku sťatého náčelníka

Paříž - Po dlouhých 136 letech uzavírají Francouzi jednu temnou kapitolu své koloniální historie. Nové Kaledonii vrátili hlavu legendárního náčelníka Ataïe, sťatého za to, že svůj lid vedl při povstání.

Francie vrátila do Nové Kaledonie lebku náčelníka Ataïe (zdroj: ČT24)

Francouzi naložili náčelníkovu hlavu do lihu a odvezli k prostudování. Dokonce z ní odlili posmrtnou masku. Za trest, že se postavil koloniálnímu útlaku. „Byli vytlačeni do hor, aby se (kolonizátoři) mohli zmocnit jejich půdy,“ podotkl kurátor výstavy o Ataïovi Roger Boulay.

Potom lebka záhadně zmizela. Dnešní Kanakové o ni žádali dlouhá desetiletí. Odpověď z Paříže byla vždy stejná: nevíme, kde je. 

Jenže nebyla ztracená. Celou dobu byla uložená v pařížském Muzeu člověka. Podle všeho ji Francouzi prostě vrátit nechtěli. V roce 2011 se lebka konečně vynořila. Ale až poté, co debatu dvěma knihami o Ataïovi rozvířil známý spisovatel Didier Daeninckx. Věci pak nabraly rychlý spád. „Bylo to ponižující, že náčelník byl v nějakém muzeu. Takže teď se věci jen v poklidu urovnávají,“ konstatoval spisovatel. 

Do Paříže si pro válečníkovu lebku i pro lebku jeho léčitele, který byl sťat zároveň s ním, přijeli Ataïovi potomci. Své dojetí neskrývali. „Už ani nevím, kolik let pracuji na tom, aby se vrátil. A dnes se to konečně podařilo,“ prohlásil jeden z náčelníkových potomků Bergé Kawa. 

Lebka už je zpět v Nové Kaledonii. Smutek potrvá podle kanackých zvyků celý rok. Teprve potom náčelník Ataï spočine v půdě, za kterou položil život.