Pověsti o existenci Lochneské příšery mají své čerstvé pokračování

Loch Ness - Pokud se Skotové ve čtvrtek rozhodnou pro samostatnost, Spojené království mimo jiné přijde o třetinu území a obrovské zásobárny sladké vody - včetně té největší - jezera Loch Ness. Je v něm víc vody než ve všech jezerech Anglie a Walesu dohromady. To hlavní, čím nicméně přitahuje pozornost, jsou legendy o tajemství, které údajně skrývá. Generace dobrodruhů i turistů tu touží spatřit jediné, slavnou Lochneskou příšeru.

Pověst o její existenci tentokrát přiživil jeden kapitán zdejších vyhlídkových lodí. Na palubním počítači zahlédl neznámé těleso. Pochybovače znejistil i satelitní snímek na mapách společnosti Apple. Ukazuje, jak hladinu jezera čeří cosi podobného obří rybě. O podvrh podle expertů nejde. Loď, která by takové vlny zvedla, na fotografii chybí.

„Je to záhada, protože lidé o ní mluví už celá staletí. Voda je tak tmavá, že je vidět jen tři metry pod hladinu,“ říká lodivod John Peterkin.

Vystopovat nezvyklého tvora ve 220 metrů hlubokém jezeře se snažila miniponorka i sonar, hladinu sledovaly dva roky kamery, vše bez úspěchu. Vyvrátit existenci příšery se ale také nepodařilo.

Nejzáhadnější skotská celebrita, magnet na turisty a dobrý artikl ke zpeněžení

„Lochneska“, které místní neřeknou jinak než Nessie, tak zůstává nerozluštitelnou hříčkou, na níž se dá dobře vydělat. „Když přemýšlíte o Skotsku jako o turistické destinaci, napadne vás whisky, příroda, kulturní dědictví, tartan a Lochneská nestvůra. Patří do velké pětky turistických lákadel,“ potvrzuje místní průvodce Tony Harmsworth.