Izrael zabil Palestince podezřelé z vraždy tří izraelských mladíků

Jeruzalém - Při přestřelce v Hebronu na západním břehu Jordánu byli ráno zabiti dva Palestinci podezřelí z únosu a vraždy tří izraelských mladíků v polovině června. Po únosu a vraždě tří studentů a následném zabití palestinského mladíka v Jeruzalémě v létě začal zatím poslední izraelsko-palestinský konflikt. Smrtí dvou podezřelých mužů skončila jedna z největších pátracích akcí izraelských bezpečnostních složek.

Podle izraelské tajné služby byli přímo za únos studentů odpovědní dva Palestinci, Marván Kavásma a Ámir abú Áiša, kteří se hlásí k palestinskému hnutí Hamas. Oba muži byli zahlédnuti v domě v Hebronu a izraelská armáda a agenti izraelské kontrarozvědky na budovu zaútočili. Během akce došlo k ostré přestřelce, při níž byli oba Palestinci podle armády zabiti.

„Zavázali jsme se k tomu, že poženeme nemilosrdné vrahy Gilada, Ejala a Naftaliho před spravedlnost,“ uvedl armádní mluvčí Peter Lerner. „Dnešní úspěšná mise ukončila pátrání a pachatelé trestného činu již nepředstavují hrozbu pro izraelské civilisty,“ dodal.

Vrazi jsou po smrti, komplice čeká vojenský soud (zdroj: ČT24)

„Pronásledovali jsme Marvána a Ámira od 20. června. Šlo o dlouhou a komplexní operaci, na které se podílela tajná služba Šin Bet, izraelská armáda a protiteroristická jednotka. Včera večer jsme lokalizovali jejich úkryt a v jednu hodinu ráno jsme ho obklíčili,“ popsal pro list The Jerusalem Post armádní velitel Tamir Jadaj. Vojáci prý muže vyzývali, aby dům opustili, oni ale tak neučinili a začali po nich střílet. Při přestřelce byli oba Palestinci zabiti.

Úřady po podezřelých pátraly od chvíle, kdy trojice izraelských chlapců 12. června zmizela. Studenti, z nichž dvěma bylo 16 let a jednomu 19, zmizeli večer, když stopovali mezi městy Hebron a Betlém na Západním břehu Jordánu. Tělo jednoho z nich později objevili místní obyvatelé na poli nedaleko místa, kde zmizeli. Přivolaní vojáci pak našli i další dvě těla. Chlapci byli zastřeleni nejspíš bezprostředně po únosu. Údajný iniciátor celé akce byl zatčen. Oba hlavní podezřelí ale dosud unikali. Podle zpravodaje ČT Jakuba Szántó se v minulých týdnech snažili dostat do Jordánska.

Při zatím posledním izraelsko-palestinském konfliktu v Pásmu Gazy zahynulo přes 2 000 Palestinců a na izraelské straně přišlo o život 73 lidí. Boje skončily 26. srpna a nyní platí mezi oběma stranami příměří. V pásmu Gazy proto začala obnova poničeného území. OSN ale bude monitorovat, zda veškerý stavební materiál je skutečně používán pro určený účel a pouze pro civilní potřeby. V minulosti se objevila podezření, že Palestinci stavební materiál zneužívají k budování tunelů vedoucích na území Izraele.

Podle odhadů bylo v Pásmu Gazy zcela zničeno nebo těžce poškozeno 17 000 domů a 120 000 lidí je bez domova. Poškození utrpělo dalších asi 38 000 staveb, ale ty jsou stále obyvatelné. Řešením pro lidi bez střechy nad hlavou by mohly být prefabrikované buňky, které je třeba do Pásma dopravit do zimy. Po bombardování potřebuje opravu 58 klinik a nemocnic a také 216 škol.

Vydáno pod