Severní Korea rekonstruovala raketové odpaliště

Pchjongjang – Severní Korea údajně dokončila rozsáhlou přestavbu svého hlavního odpaliště raket. Informuje o tom americko-korejský institut při Univerzitě Johnse Hopkinse v Baltimoru. Modernizace Pchjongjangu umožní odpalování větších raket s delším doletem.

„Komerční satelitní snímky ukazují, že Severní Korea dokončila práce na vylepšení své základny Sohe určené pro odpalování raket,“ píše se na webových stránkách 38 North, které patří uvedenému institutu. „Klíčovou součástí přestavby byla modernizace již existující odpalovací rampy, která v budoucnu umožní odpalovat rakety větší, než je nosná raketa Unha-3.“

Podle americko-korejského institutu stavební práce na odpališti trvaly několik měsíců a nyní je KLDR technicky připravena vyslat další raketu dlouhého doletu. „Pokud by v Pchjongjangu takové rozhodnutí padlo - o čemž nemáme důkazy, že by se tak stalo - mohla by být raketa vypuštěna do konce roku 2014,“ konstatuje se ve zprávě na stránkách 38 North. „KLDR údajně vyvíjí podstatně větší raketu, ale potrvá přinejmenším ještě několik let, než bude akceschopná,“ podotýká zpráva.

Z odpaliště Sohe, jež se nachází při pobřeží na severozápadě země nedaleko hranic s Čínou, nicméně už nyní může odstartovat další raketa Unha. Ta odsud už v roce 2012 vynesla na oběžnou dráhu pozorovací družici. Západ tento krok odsoudil jako zakázaný test severokorejských raketových zbrojních technologií.