Porošenko chce, aby obranu země vedl šéf Národní gardy

Kyjev – Ukrajinský prezident navrhl jmenovat do funkce ministra obrany velitele Národní gardy Stepana Poltoraka. Nahradí Valerije Heleteje, který rezignoval minulý týden. Heletej byl kritizován za srpnový masakr u města Ilovajsk, kde po obklíčení separatistickými jednotkami zahynulo nejméně sto ukrajinských vojáků. Podle kritiků armáda obklíčeným jednotkám neposkytla dostatečnou podporu.

Devětačtyřicetiletý Poltorak se do čela ukrajinské Národní gardy dostal letos v březnu hned po jejím ustavení. Oddíly Národní gardy podléhají ministerstvu vnitra. Jejich jádrem se kromě příslušníků vojsk ministerstva vnitra stali bojovníci domobrany zformované během únorového svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Vůdci separatistů operujících na východě země Národní gardu obviňují z válečných zločinů a ze součinnosti s militantními oddíly radikálních ukrajinských nacionalistů z hnutí Pravý sektor.

Ukrajinský prezident s budoucím šéfem obrany
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Lazarenko Mykola

Ukrajinští komentátoři nevylučují, že nahrazení Heleteje souvisí s blížícími se volbami. Dnes už bývalý ministr nebyl podle mnoha vojenských analytiků dobrou volbou a jmenování Poltoraka má prý voličům ukázat, že prezident je schopen chyby napravit. „Heletej v kritických situacích neprojevil schopnost řešit problémy, je částečně odpovědný za tragédii v Ilovajsku,“ řekl agentuře AFP ukrajinský analytik Oleksandr Suško.
  
Sám Heletej obvinění z váhavosti u Ilovajsku odmítá. Své stanovisko obhajoval slovy, že během operace padlo i mnoho ruských vojáků, kteří bojovali na straně východoukrajinských vzbouřenců. „Proud mrtvých Rusů pak zastavil agresi zosnovanou prezidentem Vladimirem Putinem,“ sdělil Heletej v Kyjevě novinářům.

Porošenkův návrh musí podle ukrajinské ústavy projednat a schválit parlament. Podle agentury Unian je možné, že se poslanci vysloví k Poltorakově kandidatuře v úterý. Pokud parlament jeho jmenování schválí, stane se Poltorak po převratu už čtvrtým ukrajinským ministrem obrany. Prvním byl Ihor Teňuch, který byl do funkce dosazen hned po Janukovyčově pádu. Po měsíci ho ve funkci nahradil Mychajlo Koval, jehož počátkem července nahradil Heletej.

Porošenko je připraven na další jednání s Putinem

Křehké ukrajinské příměří uzavřené 5. září stále platí, místy ho narušují boje – hlavně o letiště v Doněcku. Porošenko by se měl tento týden setkat se šéfem Kremlu v Miláně. Podle svých slov nemá žádné iluze. „Jednání nebude snadné, jsem na něj ale připraven,“ konstatoval Porošenko. Putinův mluvčí včera oznámil, že od hranic s Ukrajinou se stáhne přes 17 tisíc ruských vojáků, kteří zde byli na cvičení. Moskva nadále odmítá, že by ukrajinským separatistům posílala na pomoc vojáky nebo zbraně.

Zlom v ukrajinské krizi, nebo jen prázdná slova Kremlu? (zdroj: ČT24)