Ostře sledovaný proces končí. Pistorius půjde na 5 let do vězení

Pretoria - Slavný handicapovaný atlet Oscar Pistorius půjde na pět let do vězení. Končí tak ostře sledovaný proces, který trval dlouhých sedm měsíců. Podle soudkyně Pistorius zabil svou přítelkyni Reevu Steenkampovou z nedbalosti. Žalobce požadoval minimální trest 10 let za mřížemi, obhajoba pouze domácí vězení a veřejně prospěšné práce. Obě strany se mohou odvolat. Pistorius dostal také podmínku za střelbu na veřejnosti. Reevinu rodinu verdikt potěšil - spravedlnosti bylo učiněno zadost.

Mluvčí státního zástupce prohlásil, že žalobce „má na odvolání chuť“. Zváží prý i odvolání proti předchozímu zprošťujícímu rozsudku z obvinění z vraždy. Podle jihoafrických právních expertů si bude muset Pistorius ve vězení odpykat minimálně jednu šestinu trestu (deset měsíců), než bude moci požádat o podmínění propuštění.

Ze soudní síně Pistoriuse odvedla ostraha přímo do cely v budově soudu, atlet se cestou rozloučil se svými příbuznými stiskem ruky. Z cely byl později policejní eskortou převezen do vězení, kde by měl nejprve pobývat na nemocničním oddělení a absolvovat testy. Podle některých informací by mohl skončit ve stejné věznici jako Radovan Krejčíř (detaily zde).

Once Pistorius is under house arrest I'm sure he'll appreciate people firing random shots at it on the off-chance there's a burglar inside.

Soudkyně ocenila atletovu charitativní činnost

Pistorius byl odsouzen za zabití z nedbalosti. Úmyslnou vraždu, jak tvrdila obžaloba, podle soudkyně nespáchal. Soudkyně nicméně konstatovala, že atlet věděl, že za dveřmí toalety někdo je, když loni na Valentýna střílel. Přitěžující skutečnost podle ní představuje rovněž fakt, že Pistorius to se zbraněmi uměl.

Thokozile Masipová dnes shrnula dostupné důkazy. Svědectví sociální pracovnice Annette Vergeerové označila za „lajdáctví a zklamání“. Vergeerová tvrdila, že Pistorius bude ve vězení mnohem zranitelnější než normální lidé kvůli svému handicapu. Podle soudkyně jsou ale jihoafrické věznice vybavené i na tyto případy. Masipová na druhou stranu prohlásila, že Pistoriusova charitativní činnost a sportovní úspěchy znamenaly „obrovský přínos pro společnost a změnu ve vnímání postižení“.

Jihoafrická soudkyně

„Zvážila jsem vážnost činu, který vedl ke smrti, osobní okolnosti obžalovaného i zájmy společnosti. Právě okolnosti, kterými procházel v době činu, jsem obzvlášt vzala v úvahu. Jiný trest než nepodmíněný by vyslal komunitě špatný signál. Příliš dlouhý trest by ale taky nebyl na místě.“

Pistoriusovi sourozenci: Média překrucovala fakta

V předvečer vynesení rozsudku Pistoriusovi sourozenci kritizovali mediální pokrytí procesu. Podle nich novináři překrucovali fakta a snažili se soud pojmout za každou cenu jako senzaci. Podle Pistoriusovy sestry se obě rodiny snaží jít dál. "Je pro nás důležité, aby rodina (Reevy) věděla, že byla milována a přijímána jako členka naší rodiny. Měla úžasné charisma," zavzpomínala Aimee na Pistoriusovu zastřelenou přítelkyni.

Atletův bratr Carl prohlásil, že nejtěžší ze všeho bylo, jak negativní média překrucovala pravdu. „Do vašeho života to zasáhne, ať už média sledujete, nebo ne. Ovlivňuje to atmosféru, kamkoli jdete,“ podotkl Carl.

Pistorius se rodině Reevy omluvil – ovšem až pod tlakem soudu. Rodičům dokonce nabídl za její smrt odškodné 21 tisíc dolarů. Příbuzní to odmítli s tím, že jde o krvavé peníze. Také žalobce Gerrie Nel tuto nabídku kritizoval. „Nemůžu si myslet nic jiného, než že se pokouší mít vliv,“ konstatoval Nel. Další příbuzní naznačili, že se s rozsudkem ztotoňují. „Rozsudek přijímáme. Oscar uvítá tuto možnost, jak splatit dluh společnosti,“ uvedl v prohlášení strýc odsouzeného Arnold Pistorius.

#Pistorius' five-year jail sentence, ten months of which will be served in prison, belittles domestic violence against women.

Na rozsudek odpoledne zareagoval i Mezinárodní paralympijský výbor, který Pistoriuse vyloučil ze všech soutěží do roku 2019. Atlet by tak nesměl startovat na paralympijských hrách v Riu de Janeiru 2016, ani kdyby vyšel z vězení dříve než za pět let a chtěl opět závodit.

Sestřenice oběti: „Moje rodina nechce pomstu. Cítíme ale, že někoho zastřelit přes dveře, někoho neozbrojeného a neškodného, zasluhuje odpovídající trest.“

Osudný Valentýn

Pistorius zastřelil Steenkampovou loni o valentýnské noci přes dveře toalety. Atlet se hájil tím, že si přítelkyni spletl se zlodějem a střílel ze strachu. Reevu prý chtěl naopak chránit. Když uviděl její tělo, prý mu to zlomilo srdce. „Vystřelil jsem, protože jsem slyšel hluk a myslel si, že na mě zaútočí,“ řekl u soudu.

Podle obžaloby jasná vražda

Obžaloba naopak sportovce vinila z toho, že na partnerku střílel úmyslně ve snaze chladnokrevně ji zastřelit. Někteří sousedi vypověděli, že slyšeli v noci křičet ženu. „Ukázalo se, že obžalovaný není schopný uznat jakoukoli odpovědnost nebo pochybení,“ prohlásil žalobce Gerrie Nel v rámci své závěrečné řeči.

Obhajoba se oháněla záchvatem úzkosti

Obhajoba dlouho tvrdila, že Pistorius před incidentem prodělal záchvat úzkosti. Lékaři ale koncem června zveřejnili posudek, podle něhož byl běžec v době činu psychicky v pořádku. Podle zprávy expertů byl Pistorius schopný si uvědomit nezákonnost svého jednání.

Emoce a zase emoce

Soud musel být několikrát přerušen, protože se Pistorius zhroutil – běžně brečel a zvracel. Pistorius byl také v září uznán vinným ze střelby na veřejnosti – došlo k ní v restauraci plné lidí. Pistorius měl podle obžaloby střílet na veřejnosti ještě v dalším případě, a to z jedoucího automobilu. V tomto bodu obžaloby ho soudkyně očistila. Zproštěn obžaloby byl i v bodě nedovoleného ozbrojování.

Jihoafrický proces století

Proces se slavným běžcem s podkolenní amputací obou nohou trval od 3. března. Živě ho vysílalo několik televizních stanic včetně speciálního kanálu, který se mu věnoval 24 hodin denně. Nad soudní budovou dokonce kroužil dron s kamerou. Proces vyvolal ohromný ohlas po celém světě, řada zahraničních médií přenášela soudní jednání živě.

Vizitka Oscara Pistoriuse

Datum a místo narození: 22. listopadu 1986, Sandton

Největší úspěchy:

  • Na paralympiádách v Aténách, Pekingu a Londýně získal v bězích na 100, 200 a 400 m celkem šest zlatých, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili. Od roku 2007 běhal se zdravými atlety.
  • Starty na vrcholných akcích mezi nepostiženými mu původně kvůli možné technologické výhodě mezinárodní atletická federace IAAF zakázala, Jihoafričan ale uspěl s odvoláním u sportovního arbitrážního soudu. 
  • Kvalifikací na olympijské hry v Pekingu 2008 neprošel, o čtyři roky později v Londýně ale již závodil jako první atlet s amputovanýma nohama v historii a v běhu na 400 m postoupil do semifinále. Celkově obsadil 23. místo. Mezitím jako člen jihoafrické štafety na 4x400 m přispěl k zisku stříbra na MS 2011 v Tegu. 
  • Pistorius se narodil s vrozenou vadou dolních končetin (bez lýtkových kostí), kvůli níž mu byly ve věku jednoho roku amputovány nohy pod koleny. Přezdívá se mu „Blade Runner“.
  • V únoru 2009 utrpěl vážné zranění hlavy a obličeje při pádu na lodi při projížďce na řece Vaal.