OSN vyšetří izraelské útoky na obytné budovy v Gaze

Gaza - OSN zahájí vyšetřování izraelských útoků na svá zařízení v pásmu Gazy. Uvedl to generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který je v oblasti na návštěvě. Nezávislá analýza má prověřit tvrzení Jeruzaléma, že se v zařízeních skrývali teroristé a skladovaly se tam zbraně. Právě tím totiž Izrael útoky na obydlené části Gazy omlouval.

Letošní konflikt mezi Izraelem a Hamasem stál život přes dva tisíce Palestinců, podle OSN šlo většinou o civilisty. Izrael tvrdí, že vysoký počet mrtvých civilistů způsobili bojovníci Hamasu, protože útočili z obytných čtvrtí, včetně škol nebo mešit. 

Napětí na Západním břehu se zvýšilo po červnovém únosu a vraždě tří izraelských mladíků nedaleko Hebronu a následném zabití palestinských chlapců podezřelých z únosu. Izrael zahájil ofenzivu v Gaze 8. července s cílem zastavit ostřelování izraelského území. Obě strany konfliktu se nakonec koncem srpna dohodly na příměří, které stále platí. 

„Požádal jsem o důkladné vyšetření činnosti izraelské armády v souvislosti s incidenty, při nichž utrpěly škody budovy OSN a mnoho lidí bylo zabito. Mám v úmyslu prověřit závažné události i případy, kdy se v budovách OSN našly zbraně,“ konstatoval Pan Ki-mun po své úterní návštěvě Gazy, při níž se podíval i do uprchlického tábora, kde hledala řada civilistů ochranu. 

Při jednom z izraelských útoků údajně zemřelo více než 12 lidí ukrývajících se uvnitř školy OSN. Izrael minulý měsíc nařídil vlastní vyšetřování možných trestných činů v pěti případech, kdy umírali civilisté. Celkem ale Tel Aviv prověřuje 100 incidentů.

Konflikt v Gaze v číslech 

5 226 úderů v Gaze

4 591 raket vypálených na Izrael

2 104 mrtvých v Gaze, podle OSN tvořili 69 procent civilisté

6 mrtvých civilistů v Izraeli (včetně jednoho thajského občana)

67 mrtvých izraelských vojáků