Další čistka v KLDR? Zmizeli generálové i ministři

Pchjongjang - V Severní Koreji se „pohřešuje“ šest vysokých představitelů totalitního režimu, mezi nimi generálové i členové vlády. Podle jihokorejského listu Džung-ang ilbo byli popraveni. Alespoň to tvrdí zdroje z tajných služeb. Šlo by tak už o třetí čistku ve vedení KLDR za tři roky.

Jihokorejská média upozornila, že řada významných představitelů severokorejského režimu se už několik měsíců nezúčastnila významných událostí. Zmizel kupříkladu velitel severokorejského letectva, ministr pošty a telekomunikací nebo klíčový úředník starající se o sportovní program.

Objevily se tak spekulace, že severokorejský diktátor nařídil už třetí čistku za tři roky. Do čela KLDR se dostal v prosinci 2011 po smrti svého otce Kim Čong-ila. Hned po svém nástupu se zbavil lidí v nejvyšších armádních i státních postech. Nechal popravit viceministra obrany, který se opil během stodenního smutku za Kim Čong-ila. Z vedení země zmizelo i dalších 13 lidí (více zde).

„Jihokorejské tajné služby prošly v poslední době několika skandály. Jejich důvěryhodnost je tak trochu otřesena,“ upozornil ale koreanista Jaromír Chlada s tím, že čistky většinou probíhají tajně. Informace se tak na veřejnost dostanou až později.

Koreanista Jaromír Chlada

"To, že dotyční nebyli dlouhou dobu spatřeni, spíš budí otazníky, než že by to automaticky znamenalo čistku, protože v severokorejské historii můžeme najít precedent i opačný, kdy lidé zmizeli i třeba na několik let a pak se objevili, byť v nějaké nižší funkci. Na druhou stranu je pravda, že existuje i opačný precedent – to znamená, že když se dotyčný nějakou dobu neobjevil, tak se později potvrdilo, že byl popraven."

Generála letectva Ri Pjong-čola nikdo neviděl na veřejnosti od konce srpna. Chyběl i na zásadním setkání představitelů letectva se samotným vůdcem země, které proběhlo 19. října. Šéf generálního štábu severokorejské lidové armády Ri Jong-čil zase nedávno chyběl při uvítání sportovců, kteří se vrátili z Asijských her v Jižní Koreji. Jeho přítomnost se přitom očekávala – většina sportovců totiž patří k ozbrojeným silám země, píše britský Telegraph.

Kim na inspekci obytných budov pro severokorejské vědce
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/KCNA

Ministr telekomunikací, který měl údajně k vůdci blízko, se pak nezúčastnil setkání se zástupci egyptské společnosti, jež poskytuje Severní Koreji mobilní telefonní síť. 

Další zmizelý vysoce postavený úředník Čang Ong měl prý úzké vazby na Kimova strýce Čang Song-tcheka. Ten byl zatčen koncem loňského roku a následně popraven kvůli tomu, že „zneužíval svou moc, porušoval severokorejské právo a narušoval stranickou jednotu“. Sám Čang podle jihokorejského listu zřejmě zpronevěřil prostředky Mezinárodního olympijského výboru a peníze si ukládal na zahraničních účtech. 

  • Čang Song-tchek zastával funkci místopředsedy Komise národní obrany a patřil mezi nejmocnější muže v zemi. Po smrti Kim Čong-ila koncem roku 2011 pomáhal teprve třicetiletému Kim Čong-unovi při upevňování moci. Podle analytiků se svou manželkou ve skutečnosti Severní Koreji vládl (více zde). Tato druhá vlna čistek zasáhla i řadu jeho spolupracovníků.

Kim na 40 dnů zmizel. Teď se fotí, kde může

Nevysvětlená Kimova absence na řadě významných akcí v KLDR v září a začátkem října vyvolala množství spekulací o jeho zdravotním stavu i případném převratu v izolované komunistické KLDR. Nezúčastnil se dokonce ani oslav 69. výročí založení vládnoucí Korejské strany práce. 

V polovině října dal o sobě znovu vědět, když ho vyfotografovali při prohlídce vojenských zařízení a stavenišť. Hůl, se kterou se Kim nyní objevuje, podporuje teorii, že se politik zotavoval z poranění nohou. Mluvilo se o operaci obou kotníků, ale také o možných problémech s dnou, kterou podle předpokladů vzhledem ke svému nestřídmému životnímu stylu trpí.

Ebola straší i KLDR, turisté budou mít vstup zakázán 

Severní Korea údajně od pátku zakáže vstup do země cizincům, kteří přijíždějí jako turisté. Důvodem je podle agentury Reuters obava z rozšíření viru eboly. Informaci potvrdily cestovní agentury specializující se na výlety do KLDR. Zatím není jasné, jestli se zákaz bude vztahovat rovněž na cesty diplomatů či obchodníků. 

Epidemie eboly v Africe
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/AA

Současná epidemie si podle odhadů Světové zdravotnické organizace vyžádala nejméně 4 877 obětí z téměř 10 tisíc zaznamenaných případů. Některé státy kontrolují na letištích cestující ze západoafrických zemí, aby zabránily dalšímu šíření nákazy. Tak radikální opatření, jaké se prý chystá přijmout KLDR, ale nebylo zavedeno nikde. „Zatím není jasné, jak dlouho bude uzavírka hranic platit. Vzhledem k velmi proměnlivé povaze severokorejské politiky stále doufáme, že budeme schopni uspořádat ony tři zájezdy, které máme ještě naplánované na zbytek roku 2014,“ prohlásil Nick Bonner z Koryo Tours, cestovní kanceláře sídlící v Pekingu.

Do izolované Severní Koreje, které vládne komunistický diktátorský režim vůdce Kim Čong-una, nejezdí mnoho cizinců a země již v minulosti uzavřela své hranice zahraničním návštěvníkům kvůli zdravotním rizikům. „V roce 2003 KLDR zavřela hranice kvůli obavám z viru SARS, přestože zde nebyl zaznamenán jediný případ,“ upozornil Bonner z kanceláře Koryo Tours. Ani ebola nebyla v Severní Koreji doposud registrována.

Koreanista: Čistky v KLDR probíhají tajně (zdroj: ČT24)