Vůdce KLDR prý nařídil čistku v podnapilém stavu

Pchjongjang - Severokorejský vůdce Kim Čong-un byl „velmi opilý“, když nařizoval popravu dvou blízkých spolupracovníků Kimova strýce Čang Song-tcheka. Píše o tom japonský tisk. Mladého vůdce podle serveru The Telegraph přimělo k rozkazu to, že muži nereagovali okamžitě na jeho požadavek týkající se obchodu pro armádu. Čang Song-tchek byl jen pár týdnů poté zbaven všech významných funkcí a rovněž popraven.

Selhání prvního náměstka ředitele správního odboru vládnoucí Strany práce Severní Koreje a zástupce ředitele ve stejném oddělení údajně Kim Čong-una značně rozrušilo. Očekával totiž, že na jeho rozkaz zareagují ihned. Celkem bylo posláno na smrt asi osm spolupracovníků Kimova strýce.

Samotnou popravu Čang Song-tcheka prý předpověděla jihokorejská špionážní agentura, která se dostala k odposlechům rozhovorů mezi Čangovými spolupracovníky a jejich přáteli žijícími v zahraničí. Ta poté usoudila, že odstranění Kimova strýce je nevyhnutelné. Podle informací Jižní Koreje byl Čang popraven kvůli tomu, že se snažil převzít kontrolu nad lukrativním obchodem s uhlím.

Čang Song-tchek zastával funkci místopředsedy Komise národní obrany a patřil mezi nejmocnější muže v zemi. Po smrti Kim Čong-ila koncem roku 2011 pomáhal teprve třicetiletému Kim Čong-unovi při upevňování moci. Podle analytiků se svou manželkou ve skutečnosti Severní Koreji vládl.

KLDR nedávno oficiálně oznámila, že Čang Song-tchek byl popraven za velezradu, a zprávu doprovodila obsáhlým výčtem jeho údajných prohřešků (více zde). Čang byl obviněn mimo jiné z korupce, vytvoření „kontrarevoluční frakce“ a nemravného chování, což zahrnuje sukničkářství a užívání drog.

Co si myslí analytici? Verze jsou celkem tři

Někteří analytikové se domnívají, že Čang se s režimem dostal do ostrých sporů kvůli tomu, že obdivoval hospodářské reformy komunistické Číny a chtěl je zavádět v KLDR.

Podle jiných analytiků je Čangova poprava spíše výsledkem mocenského boje v Severní Koreji. Veřejné pranýřování tak vysokého činitele, navíc příbuzensky spjatého s vůdcem, může být známkou toho, že mladý Kim se začal spoléhat na sebe a upevňuje svou moc.

Poprava ale také může být naopak důkazem nebezpečné nestability a náznakem, že vzestup Kim Čong-una po smrti jeho otce Kim Čong-ila před dvěma lety nebyl zdaleka tak hladký, jak se předpokládalo.

Kim Čong-un se svým strýcem
Zdroj: ČTK/AP Photo/Kyodo News