Maďaři se bouří kvůli zdanění internetu. Vzduchem létaly klávesnice a monitory

Budapešť – Více než deset tisíc lidí demonstrovalo v neděli večer v Budapešti proti vládou navrženému zdanění přenosu dat na internetu. Po poklidném protestu napadla skupina zamaskovaných výtržníků sídlo vládnoucí strany Fidesz. Vzduchem létaly klávesnice a monitory. Policisté šest útočníků zadrželi.

Navrhované opatření by rozšířilo spornou telekomunikační daň na internetové služby, kterou Maďarsko zavedlo před dvěma lety. Současná podoba zákona o telekomunikační dani zahrnuje daňový strop pro jednotlivce i podniky. Poskytovatelé internetového připojení by podle návrhu měli platit daň ve výši 150 forintů (13,50 Kč) za jeden gigabyte přenesených dat. Mnoho lidí se obává, že poskytovatelé internetu přenesou náklady na ně.

„Občané nebudou odstřiženi jen od zpráv a politických informací, ale také od vzdělání,“ říká organizátor protestů Balazs Gulasz. „Internet spojuje lidi a neměl by být omezován. Ať si zdaní cigarety a alkohol, ale ne tohle,“ dodal účastník demonstrace.

Maďaři protestují proti zdanění internetu
Zdroj: ČT24/ČTK/PuzzlePix

Demonstranti dali Orbánovi ultimátum

Parlament se má začít předlohou zabývat v úterý. Viktor Orbán a jeho koalice mají dostatek hlasů, aby zákon, který nemá v Evropě obdoby, schválili. Demonstranti v neděli dali Orbánovu kabinetu 48hodinové ultimátum. Pokud se Orbánův záměr nezmění, dosud největší protivládní vzedmutí ještě poroste.

Troje vítězné volby v jediném roce daly maďarskému premiérovi silné karty. A opozici skoro zadupaly. Vládní Fidesz jednoznačně bodoval v parlamentních i komunálních volbách. V Evropském parlamentu má 12 z 21 europoslanců. Jejich člověk řídí i budapešťskou radnici. „Orbán se teď může cítit všemohoucí, ve smyslu toho, že může dosáhnout všech svých cílů na domácí, ale i na mezinárodní scéně a v ekonomice,“ komentuje analytik think-tanku Political Capital Peter Kreko.

Horizont ČT24: Maďaři se bouří proti zdanění internetu (zdroj: ČT24)

Inspirován podle svých slov Ruskem a Tureckem Viktor Orbán rád natahuje ruku pro peníze z evropských fondů. Končící eurokomisařka pro digitální agendu ho ale plácla přes prsty a včerejší demonstranty podpořila.