Proti zdanění internetu demonstrovalo přes 100 tisíc Maďarů

Budapešť - Za největší manifestaci od nástupu pravicové vlády premiéra Viktora Orbána k moci v roce 2010 označují agentury dnešní večerní demonstraci proti plánovanému zdanění přenosu dat po internetu. V Budapešti vyšlo do ulic přes 100 tisíc lidí. Chystané opatření, které dnes začal projednávat maďarský parlament, označují demonstranti za snahu o omezení svobody na webu, která navíc ještě více zhorší vztahy země s Evropskou unií. Evropská komise označila maďarský plán na zdanění internetu za nepřijatelný.

Dav, svolaný přes sociální sítě, pochodoval centrem maďarské metropole a požadoval nejen zrušení plánované daně, ale i Orbánův odchod z čela vlády. Řada protestujících nesla transparenty s nápisy Kolikrát z nás chceš sedřít kůži? a Chyba. Pokud maďarský parlament zákon schválí, plánují se další masové demonstrace.

Maďaři protestovali proti zdanění internetu
Zdroj: Attila Volgyi/ČTK/ZUMA

Evropská komise: Maďarský plán na zdanění internetu je nepřijatelný

Zsolt Varady, internetový podnikatel a zakladatel dnes již zaniklé maďarské sociální sítě iwiw.hu, řekl demonstrantům, že daň může podkopat internetovou svobodu. Takový názor zastává i Evropská komise, která plán maďarské vlády dnes označila za nepřijatelný. „Není přijatelné odstavovat lidi pomocí daní od internetu,“ uvedl mluvčí evropské komisařky pro digitalizaci a nové technologie Neelie Kroesové. Upozornil rovněž, že digitální odvětví ekonomiky patří k důležitým motorům hospodářského růstu, a označil plán maďarské vlády za „špatnou myšlenku“.

Poskytovatelé internetového připojení by podle maďarského návrhu měli platit daň ve výši 150 forintů (13,50 Kč) za jeden gigabyte přenesených dat. Návrh počítá s určitou kompenzací pro podniky. Mnoho lidí se však obává, že poskytovatelé internetu přenesou náklady na své zákazníky. Ministerstvo hospodářství předpokládá, že nová daň přinese do státní kasy 20 miliard forintů ročně (1,8 miliardy Kč). Maďarská asociace sdružující telekomunikační a IT firmy již dříve uvedla, že nová daň donutí její členy zvýšit ceny a ve výsledku může brzdit ekonomický růst. Šlo by o vůbec první případ zdanění internetu na světě.