Islámský stát ovládl sociální sítě, naverboval 15 tisíc cizinců

Bagdád - Až 15 tisíc lidí z osmdesáti zemí odjelo od června bojovat do Iráku a Sýrie po boku extremistů z Islámského státu (IS). Pocházejí z evropských států - Francie, Británie, ale i třeba z Chile nebo Malediv. Informuje o tom nová zpráva OSN, kterou má k dispozici Guardian. Za úspěchem džihádistů může podle organizace stát menší obliba teroristické sítě al-Káida. Na rozdíl od ní IS hojně využívá sociální sítě. Řada nejen evropských států zvažuje, že zavede opatření, která by budoucím bojovníkům zakázala odjet ze země nebo se naopak vrátit.

Podle OSN počet zahraničních teroristických bojovníků od roku 2010 mnohonásobně překročil čísla z období mezi lety 1990 a 2010. IS verbuje stále víc nováčků z Francie, Ruska a Velké Británie. Od té doby, co začal IS v červnu mobilizovat, se na Blízký východ přesunulo asi 15 tisíc lidí, jen od začátku září jde o 3 tisíce osob. Islamisté mají stoupence i na tak nečekaných místech, jako jsou Maledivy. V propagandistických materiálech se běžně představují členové pocházející z Chile nebo Norska.  

O al-Káidu už není takový zájem

Podobně jako americká rozvědka i OSN soudí, že příliv lidí ochotných bojovat za IS je tak velký kvůli klesajícímu vlivu al-Káidy. Jádro této teroristické sítě, která svými útoky na začátku 21. století děsila svět, prý je nyní značně oslabeno. Na rozdíl od al-Káidy, která prosazuje útoky na západní cíle, se radikálové z IS a jim podobní soustřeďují na území států, v nichž působí. 

Vedení al-Káidy v únoru exkomunikovalo Islámský stát ze svých řad, podle OSN ale shodná ideologie stačí na to, aby se dal zařadit k širšímu hnutí, jaké představuje al-Káida. „Al-Káida a IS sledují podobné strategické cíle, byť se liší v taktice i názorech svého vedení,“ píše se v dokumentu.

Islámský stát
Zdroj: ČT24

IS na internetu šíří „značku“. A láká nováčky do svých řad

IS se ale od al-Káidy liší v jedné zásadní věci – využívá internet, zejména sociální sítě. Podle International Business Times mají islamisté síť příznivců džihádu, kteří verbují nové členy. A náborové kampaně na Západě jsou úspěšné. „Do verbování a aktivit na sociálních sítích jsou zapojeni lidé ze Západu. Podívejte se na videa, která dělají. Myslíte si, že byli vyškoleni v Sýrii a Iráku. Ti lidé byli vyškoleni na Západě,“ sdělil listu bývalý náborář Talibanu, který operoval v kanadském Torontu. 

Podle odborníků tvoří většinu západních rekrutů teenageři, kteří nemají zkušenosti a žádné předchozí konexe na Sýrii, Irák nebo islamisty. Tito lidé představují novou hrozbu – stále více zemí bude mít s těmito lidmi potíže po jejich návratu z Blízkého východu, upozorňuje OSN.

Jak zastavit nábor? Země už mají představu 

Třeba Francie chce znemožnit radikálům opustit zemi. V současné době je nutný soudní příkaz. Do budoucna by vláda mohla prosadit, že toto rozhodnutí bude moci udělat policie. Británie jde opačným směrem - zvažuje, jak zařídit, aby mohly být podezřelé osoby po svém návratu do vlasti přechodně zadrženy. Britské zákony nyní umožňují orgánům zrušit občanství lidem, kteří jsou oficiálně občany více zemí a byli shledáni vinnými z napojení na teroristy. 

Německu je možné v některých případech odebrat pas, Berlín ale přemýšlí o tom, že by pomocníkům teroristů mohl zrušit také identifikační kartu, která Němcům umožňuje cestovat do řady států, včetně Turecka, připomíná list New York Times. Také Nizozemsko zvažuje, že by do budoucna umožnilo orgánům zrušit občanství lidem, kteří dobrovolně napomáhají teroristické skupině. Vztahovalo by se ale jen na osoby, které mají dvojí občanství. Také Rusko reagovalo na novou hrozbu, když postavilo mimo zákon verbování do ozbrojených skupin, které „jsou v rozporu s ruskou politikou“. 

Tunisku parlament projednává nový zákon v boji proti terorismu. Pomoci radikálům dostat se přes hranice má být nově trestné. Vláda odhaduje, že do Sýrie vyrazilo bojovat na straně IS nebo al-Nusry přes 2 tisíce lidí. Tuniský diplomat prohlásil, že se snaží zabránit dalším asi 8 tisícům osobám dostat se ze země.

  • IS ovládl část severní Sýrie a Iráku, na němž žije šest milionů lidí.
  • Z ropy má podle odhadů denní příjem milion dolarů, z vybírání výkupného za rukojmí si přišel možná na 45 milionů dolarů (skoro miliarda korun).
  • USA sice už dva měsíce pomáhají letecky v boji proti IS, citelně jim ale chybí spojenecké pozemní jednotky. Výcvik syrské sekulární opozice, která by mohla tento úkol splnit v Sýrii, ještě nezačal. Pentagon se snaží přimět iráckou vládu, aby vyzbrojila sunnitské kmeny a zapojila je do bojů. 

Tvrdé boje s islamisty probíhají už několik týdnů v Sýrii o kurdské město Kobani. Do země už dorazila první skupina iráckých Kurdů, kteří chtějí pomoci tamním pešmergům v boji. Přivážejí s sebou těžké zbraně, které chybějí syrským obráncům města. Očekává se, že zabrání pádu Kobani. V bojích o město už padlo na 800 lidí a až 200 tisíc civilistů uprchlo přes hranici do Turecka. 

  • Pavel Novotný, redaktor ČT: "Z boje o Kobani se stala symbolická bitva mezi zlem a dobrem, tedy mezi Islámským státem a Kurdy a těmi, kdo bojují s islámským fanatismem. Na stranu Kurdů přešli dokonce i někteří syrští Arabové. Kurdské posily nyní přivezly těžké zbraně i novou morálku. Doslechli jsme se také, že na území ovládaném IS vznikají řekněme disidentské odbojové sítě z bývalých policistů."

Z Iráku dnes přišla zpráva o pumových útocích, při nichž zahynulo 15 lidí. Na západě Bagdádu jedna nálož explodovala na ovčím tržišti a zabila pět osob, v Radvaníji na západním předměstí Bagdádu pak jiná nálož připravila o život dvě osoby. Další lidi zabily nálože odpálené jižně od metropole v Madajnu a Júsufíji. Armádě se po dni těžkých bojů podařilo obsadit část města Bajdží, v němž je ropná rafinérie. IS okolí města drží několik měsíců, nyní ale armáda ovládá jižní části města.

Redaktor ČT: Z boje o Kobani se stal symbol (zdroj: ČT24)