Nastupuje Junckerova komise. Chce být méně byrokratická a více politická

Brusel - Ode dneška oficiálně zahajuje svou činnost v Bruselu nová Evropská komise v čele s bývalým lucemburským premiérem Jeanem-Claudem Junckerem. Ten před týdnem v Evropském parlamentu prohlásil, že jeho tým bude více politický a efektivnější. Očekávání jsou velká - méně byrokracie a důvěryhodnější evropské instituce. Sama komise si jako priority vytyčila dodržování fiskální discipliny, podporu růstu, tvorbu pracovních míst, budování infrastruktury nebo podporu obnovitelných zdrojů energie či snižování energetické náročnosti.

„Když říkáme, že potřebujeme fiskální konsolidaci a investice, protože potřebujeme růst a pracovní místa, pak to není jen nějaká poezie, je to konkrétní program. Investiční balíček předložíme ne na konci ledna, jak se plánovalo, ale už na konci prosince,“ říká nový šef EK.

Juncker na základě námitek poslanců Evropského parlamentu z jednotlivých výborů některým komisařům mírně pozměnil portfolia. Potvrdil například, že komisaři pro školství, kulturu a mládež, Maďarovi Tiboru Navracsicsovi, odebral agendu občanství a svěřil ji komisaři pro migraci Dimitrisovi Avramopulosovi. Navracsicsovo portfolio ovšem doplnil o záležitosti sportu.

Jourová: Je to pro mě čest být v Junckerově týmu (zdroj: ČT24)

V nové komisi je devět žen, což je stejný počet jako v předchozí komisi pod vedením předsedy Josého Barrosa. Česko zastupuje exministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, která má na starosti zajišťování rovnosti pohlaví, spravedlnost a ochranu spotřebitele.
 
Euroskeptici Junckerovi vyčítají, že nový dech nepřinese

V politice už totiž působí přes třicet let a podle některých bude změny spíš brzdit. Nezměněný by měl zůstat třeba počet členských států - Juncker Unii rozšiřovat nechce, naopak se bude muset snažit, aby o jednoho člena - Velkou Británii - nepřišel.

Barroso se loučí, štafetu přebírá Juncker
Zdroj: ČT24/Zimní olympijské hry

Předseda Komise chce také bojovat s podvody při čerpání evropských dotací. Ročně kvůli nim Unie přijde až o třináct miliard. Vznik kontrolního úřadu by měla prosadit právě Jourová.

Novou komisi schválil Evropský parlament minulý týden. Podpořilo ji 423 poslanců - hlavně lidovci, socialisté a liberálové. S Junckerovým kabinetem nesouhlasí zejména euroskeptické frakce.