Jobs přišel v Rusku o pomník - kvůli homosexualitě šéfa Applu

Petrohrad - Pomník zakladateli Applu Stevu Jobsovi už v Petrohradu neuvidíte. Rusové ho potichu demontovali poté, co Jobsův nástupce veřejně oznámil, že je gay a navíc je na to hrdý. Informovala o tom ruská rozhlasová stanice BFM. Propagaci homosexuality mezi mládeží zakazuje v Rusku zákon – zrodil se právě v Petrohradu.

Petrohradský pomník vztyčili Rusové loni v lednu s velkou slávou jako projev úcty k průkopníku moderních komunikačních technologií. Dvoumetrový pomník ve tvaru telefonu iPhone postavil na nádvoří petrohradské Vědeckovýzkumné univerzity informačních technologií ruský investiční holding ZEFS.

O víkendu byl ale odstraněn. Příkaz vydal jeho šéf Maxim Dolgopolov. Památník je podle něj v rozporu se zákonem o zákazu propagace netradičních sexuálních styků mezi mládeží.

  • „Propagaci homosexuality a dalších sexuálních zvráceností mezi mládeží v Rusku zakazuje zákon. Pomník se nacházel v těsné blízkosti míst, kde se pohybují studenti a jejich učitelé,“ prohlásil šéf ZEFS Dolgopolov.

Důvodem k odstranění iPhonu je podle něj také zjištění, které se dostalo na veřejnost díky bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služeb Edwardu Snowdenovi. Jobsova firma údajně předávala americké špionáži důvěrné informace o svých klientech. Tajné služby podle Snowdena od roku 2007 získávaly údaje ze serverů sedmi velkých komunikačních firem v USA včetně společnosti Apple.  

Tim Cook: Bůh mě homosexualitou obdařil

Cook minulý týden oficiálně oznámil, že je homosexuál, a prohlásil, že je na to hrdý. Ve sloupku v týdeníku Bloomberg Businessweek vyjádřil přesvědčení, že jeho oznámení by mohlo pomoci dalším gayům. „Uvědomil jsem si, že má touha po soukromí mi bránila v tom, abych učinil něco důležitějšího,“ napsal Cook. Dodal, že je na svou homosexualitu hrdý a že „být gayem je jedním z největších darů“, které mu bůh dal.

Z prohlášení Tima Cooka

„Svět se tolik změnil od doby, kdy jsem byl malý chlapec. Amerika směřuje k rovnosti v manželství. Osobnosti veřejného života, které statečně provedly coming out, učinily naši kulturu tolerantnější. Přesto existují ve většině států zákony, které umožňují zaměstnavatelům vyhodit lidi pouze na základě jejich sexuální orientace. Řada majitelů bytů může nájemníky vyhodit jen proto, že jsou homosexuálové. Stejné je to někde u návštěv nemocných partnerů nebo v otázce dědictví. Bezpočet lidí, hlavně dětí, se každý den kvůli své orientaci bojí.“

Svatba homosexuálů
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Matt Dunham

Homosexualita je v Rusku vnímána značně negativně  

Ruský zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží se zrodil právě v Petrohradě. Místní radnice ho jako vůbec první v Rusku přijala na popud homofobního zastupitele Vitalije Milonova předloni v únoru. V celé federaci platí od loňského června. 

Autoři zákona argumentují potřebou ochránit děti před propagandou spočívající v „šíření informací zaměřených na formování netradičních sexuálních postojů u nezletilých“, „šíření informací o přitažlivosti netradičních sexuálních vztahů, zkreslených představ o společenské rovnosti tradičních a netradičních sexuálních vztahů či vnucování informací o netradičních sexuálních vztazích, vyjadřující zájem k takovým vztahům“. 

V Rusku přestala být homosexualita zločinem v roce 1993 a vyškrtnutí ze seznamu psychických nemocí se dočkala až v roce 1999. Hluboké předsudky ale stále zůstávají. Každý druhý Rus je přesvědčen, že by homosexualita měla být trestána. Homosexuálové v Rusku prakticky denně čelí slovním i fyzickým útokům.