Marihuana ve Washingtonu vyhrála

Washington – Hlavní město USA pravděpodobně umožní legální držení malého množství marihuany. Návrh podpořilo 65 % hlasujících voličů ve Washingtonu D.C. Referendum bylo uspořádáno spolu s volbami do Kongresu. O otevřeném přístupu k této droze se rozhodovalo i v jiných státech. Podle výsledků se pozitivně vyslovili i lidé v Oregonu a na Aljašce.

Marihuanu legalizovali v hlavním městě USA i na Aljašce (zdroj: ČT24)

Průzkumy ve Washingtonu D.C. ukazovaly vysokou podporu této záležitosti již před volbami a odhady se potvrdily. Radost aktivistů z Iniciativy 71 může zkazit ještě Kongres, který má pravomoc rozhodnutí přezkoumat. Pakliže ale návrh vstoupí v platnost, bude to znamenat, že každý občan starší jednadvaceti let může držet až 57 gramů marihuany pro osobní potřebu a pěstovat až šest rostlin konopí u sebe doma. Rozhodnutí referenda se netýká prodeje marihuany, který je stále zakázán. „Tempo reforem se zrychluje, další státy budou jistě následovat,“ uvedl pro agenturu AP Ethan Nadelmann z organizace The Drug Policy Alliance, která patří k propagátorům legalizace.

  • „V Americe je asi milion lidí, kteří pravidelně užívají nebo pěstují marihuanu a ti chtějí vyjít z utajení. A ti také na volební den vyšli,“ řekl Adam Eidinger, šéf kampaně za legalizaci marihuany ve Washingtonu D.C.

Maloobchodní prodej se ale může stát skutečností v Oregonu a na Aljašce. Místní referenda se týkala i tohoto problému. Měla by vzniknout síť regulovaných obchodů s konopím. Inspirovali by se ve státech Colorado a Washington, kde široká legalizace marihuany proběhla v roce 2012. Výsledky v Oregonu i na Aljašce hovoří o odsouhlasení legalizace.

Během kongresových voleb proběhla řada referend v jednotlivých státech USA. Marihuanová tematika se objevila ještě na Floridě, týkala se ale jen legálního užívání léčebné marihuany. V Coloradu a Severní Dakotě se rozhodovalo o potratech, návrh měl posílit práva nenarozených. V Kalifornii voliči odsouhlasili snížení trestů za lehké drogy a majetkovou kriminalitu. Jako přestupky se tak budou brát drobné krádeže nebo padělání. Návrh má ušetřit peníze, které by stát jinak vydal na věznice. Za přestupek na rozdíl od trestného činu hrozí trest kratší než rok. V kalifornském Berkeley se lidé vyslovili v oblasti slazených nápojů a jako první v zemi zavedli daň na tyto výrobky.