Skrytá pomoc proti Islámskému státu v Iráku: íránské gardy i Hizballáh

Bagdád – Záběry z osvobození města Džurf as-Sachar ukazují, že se na bojích se sunnitskými bojovníky Islámského státu v Iráku podílejí i další síly z okolních zemí – konkrétně jde o íránské revoluční gardy a o libanonský Hizballáh. Snímky, které uveřejnily nezávislé irácké internetové stránky, mají potvrzovat, že se íránský generál Kásem Sulejmání účastnil operace, při níž byl IS z tohoto města vytlačen.

Politolog Brtnický: Írán je dlouhodobě partnerem irácké vlády (zdroj: ČT24)

Irácké armádě pomáhají v oblasti Bagdádu šíitské milice, které vycvičily na sedm tisíc iráckých vojáků a šíitských milicionářů. Podle všeho se ale na iráckém území objevili i příslušníci íránské revoluční gardy. Podle politologa Michaela Brtnického to není velké překvapení. „Írán je dlouhodobě partnerem a největším spojencem irácké vlády. Je logické, že íránský spojenec bude asistovat,“ uvedl Brtnický, který se na oblast Blízkého východu soustředí. Nicméně je skeptický vůči informacím, že by v Iráku působil i íránský spojenec – rovněž šíitský Hizballáh.

  • „Je pravda, že Irák potřebuje v současné situaci jakoukoli pomoc, ale měla by být veřejná a náležet k mezinárodnímu úsilí. Zastřená pomoc Íránu ohrožuje usmíření Iráčanů a také svrchovanost této země,“ řekl AP sunnitský poslanec Hámid Mutlak.

S vedením íránského velitele

Město Džurf as-Sachar, které leží jen padesát kilometrů na jih od Bagdádu podél toku řeky Eufrat, ovládali islamisté od léta a pozemním silám se ho podařilo znovu dobít až koncem října. Na úspěchu zřejmě měly vliv i posily z dalších států. Irácká vláda ale dohady o účasti íránských ozbrojených sil odmítla komentovat. Sulejmání měl osvobození města začít plánovat před třemi měsíci, cílem bylo uvolnit průchozí trasu pro potřeby muslimského svátku ášúra, který začal v tomto týdnu a v jehož průběhu putují statisíce šíitů do Karbaly.

Sulejmání se měl podle agentury AP podílet i na dalších operacích proti Islámskému státu, v červnu ve městě Samarra a v srpnu ve městě Amirli. O přítomnosti Hizballáhu potom svědčí červencová informace o jednom zabitém členovi, jehož pohřbu v Libanonu se pak účastnili vysocí šíitští představitelé. Představitelé Hizballáhu potvrzují nasazení svých mužů v Sýrii proti Islámskému státu, ale i oni o zapojení do bojů v Iráku mlčí.

Zvrat v Kobani

Pakliže by se zprávy o účasti Íránu a Hizballáhu potvrdily, paradoxně by se tak Spojené státy americké ocitly na stejné válečné straně s oficiálně teroristickou organizací. USA i Velká Británie iráckým silám také poskytly výcvik a zbraně, neúčastní se ale pozemních bojových operací, které se zdají být klíčové pro porážku jednotek Islámského státu.

Významnou bitvou, kde rovněž hraje roli řeshraniční spolupráce států Blízkého východu, je Kobani. Po defenzivě s pomocí iráckých Kurdů se podařilo Kobani vzdálit pádu. Právě tato posila výrazně pomohla. „Je menší riziko, že by teď Islámsky stát byl schopný dobýt celé Kobani a obsadit hraniční přechod,“ komentoval Brtnický. Islámský stát zde podle něj už nemůže zvítězit, přišel zde o hodně mužů i vojenské techniky. „Jejich taktika je ale ofenziva na více místech,“ upozornil.