Ukrajinský Doněck zažil osmihodinové bombardování

Doněck - Východoukrajinský Doněck, který je pod kontrolou proruských separatistů, zažil v noci na dnešek intenzivní dělostřeleckou palbu trvající skoro osm hodin. Není zatím jasné, zda zostření bojů souvisí s přísunem nových neoznačených vojenských vozidel, děl a tanků, jejichž přítomnost zaznamenali pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), kteří viděli kolony tanků a těžkých zbraní u Doněcku a Makijivky.

Podle zpravodajky BBC šlo o nejhorší bombardování za více než měsíc, a to navzdory stále platnému příměří uzavřenému začátkem září. Podle agentury RIA Novosti rebelové oznámili, že dva civilisté utrpěli zraněni. Podle BBC se palba podle všeho ozývala z obou stran bojové fronty, tedy separatistické i armádní ukrajinské.

Podle štábu samozvané Doněcké lidové republiky ukrajinské jednotky během noci sedmkrát ostřelovaly z děl obytné čtvrti a průmyslové objekty na severovýchodním předměstí Doněcku. Dva civilisté utrpěli zranění. Situace v oblasti se během noci nijak výrazně nezměnila a nadále zůstává napjatá. Ani materiální škody po noční dělostřelecké palbě nejsou velké - poškozeny byly tři obytné domy a zničeno bylo několik hospodářských budov.

OBSE potvrdila kolony tanků na separatistických územích na východě Ukrajiny

Ukrajinská armáda již v pátek informovala o tom, že hranici mezi Ruskem a východní Ukrajinou přejela o den dříve kolona s 32 tanky, 16 houfnicovými systémy a třiceti nákladními vozy s municí a bojovníky. Tuto informaci ale zatím nepotvrdilo NATO ani Spojené státy.

Přítomnost nové bojové techniky ale potvrdili i pozorovatelé monitorovací mise OBSE. Ve své sobotní zprávě uvedli, že na území takzvané Doněcké lidové republiky viděli kolony tanků a těžkých zbraní. Před druhou hodinou odpoledne místního času spatřili na východním předměstí města Makijivka, které leží 25 kilometrů od Doněcku, konvoj více než 40 nákladních automobilů a cisteren vezoucích palivo. Automobily se prý pohybovaly západním směrem po dálnici H-21.

V konvoji bylo 19 vozů typu Kamaz bez jakéhokoli označení, na každém z nich houfnice a několik mužů v zelených uniformách rovněž neoznačených. V čele celé kolony pak jelo obrněné vozidlo BTR s plachtou zakrývající střílnu. Po třetí hodině odpoledne pak pozorovatelé zaznamenali na křižovatce asi sedm kilometrů od centra Doněcku další konvoj tvořený devíti tanky, pohyboval se rovněž západním směrem. Šlo o čtyři bojové tanky typu T-72 a pět typu T-64, všechny byly neoznačené.

Ukrajinská vláda a rebelové se 5. září v Minsku domluvili na příměří, které však téměř každý den porušují incidenty i boje především v Doněcku a jeho okolí, které jsou pod kontrolou proruských separatistů. Situace se ještě zhoršila po volbách povstaleckého vedení, které Kyjev a Západ odmítají uznat. Boje na východě Ukrajiny si podle OSN vyžádaly více než 4000 mrtvých, převážně civilistů.