G20: Putin proti všem – ukrajinská krize prý spěje k rychlému řešení

Brisbane – Vydal krátké prohlášení novinářům a poté ještě před oficiálním zakončením z Brisbane odletěl. Ruský prezident Vladimir Putin se na summitu zemí G20 dočkal varování ze strany západních politiků. Ti pohrozili „izolací Ruska“, pokud prý nezmění svou současnou politiku vůči Ukrajině. Sám Putin přitom poté prohlásil, že je „slušná šance na vyřešení“ ukrajinského konfliktu. Už včera také uvedl, že vztahy mezi ním a Západem se prý postupně lepší.

Summit G20 ve stínu kritiky Ruska (zdroj: ČT24)

Vyjádřil se tak v rozporu se západními politiky, kteří s obavami poukazují na stupňování bojů na jihovýchodě země. Putina pak varovali, že izolace Ruska se může ještě zostřit, pokud „se nevydá jinou cestou“.

Putin před novináři rovněž mimo jiné označil za „velkou chybu, nikoli však fatální“ rozhodnutí Kyjeva „uvalit hospodářskou blokádu“ na separatistické východoukrajinské regiony. Reagoval tak na sobotní nařízení ukrajinského prezidenta Petra Porošenka stáhnout během týdne veškeré státní služby, podniky, instituce a organizace z oblastí kontrolovaných rebely. Centrální banka má v některých oblastech ukončit bankovní služby do měsíce. 

Také britský premiér David Cameron uvedl, že Evropa a Spojené státy daly Putinovi jasně najevo, že jeho země bude izolovaná, pokud se krize kolem Ukrajiny nevyřeší. „Myslím, že Rusko musí vědět, že mezi Amerikou a Evropskou unií je skutečná jednota ohledně toho, že nepřipustíme nějaký trvalý, zamrzlý konflikt na evropském kontinentu,“ prohlásil. „Pokud tomu tak bude, nevěřím, že vztahy mezi Ruskem na jedné straně a Británií, Evropou a Amerikou na straně druhé zůstanou stejné,“ dodal. Geopolitická rizika plynoucí z nynějšího konfliktu na Ukrajině jsou podle něj větší než rizika dalších ekonomických sankcí.

Summit G20 v Brisbane
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Ruský prezident si vyslechl výčitky kvůli Ukrajině i při setkáních s řadou dalších západních vůdců, včetně francouzského prezidenta Françoise Hollanda a britského premiéra Davida Camerona. „Jsem k němu velmi upřímný. Věci, které Rusko na Ukrajině udělalo, jsou nepřijatelné,“ zprostředkoval Cameron novinářům to, co sdělil svému ruskému protějšku.

Mezi nejméně přívětivé přivítání Putina v Brisbane patřilo podle AP potřesení rukou s kanadským premiérem Stephenem Harperem. „Myslím, že Vám podám ruku, ale řeknu vám jen jediné: stáhněte se z Ukrajiny,“ citoval Harperova slova jeho mluvčí Jason MacDonald.

Putin se summitu skupiny G20 v Brisbane účastnil společně s vůdci největších světových ekonomik. Západní představitelé ho na vrcholné schůzce varovali před dalšími sankcemi, pokud Rusko nepřestane podporovat separatistické povstalce na Ukrajině v konfliktu, jenž si vyžádal již přes 4 000 mrtvých. 

Na tiskové konferenci Putin vystoupil v době, kdy byli ostatní vůdci G20 na pracovním obědě. Putin řekl reportérům, že vrcholnou schůzku opustí před zveřejněním závěrečného komuniké, jelikož ho čeká dlouhý let do Ruska. Po rozhovoru s novináři z Brisbane odletěl. O Putinově předčasném odjezdu se spekulovalo již dřív v souvislosti s vlnou kritiky, které se na summitu ruský prezident kvůli politice Moskvy vůči Ukrajině dočkal.

Vydáno pod