Obama se znovu opřel do Ruska, podle Putina se ale vztahy lepší

Brisbane - Americký prezident Barack Obama dnes znovu ostře kritizoval Rusko za jeho politiku vůči Ukrajině. Ve svém projevu na Queenslandské univerzitě v australském Brisbane, kam přicestoval na summit skupiny G20, mluvil o „ruské agresi“, která je podle něj hrozbou pro celý svět. Ruský lídr Vladimir Putin ale v rozhovoru pro německou ARD volil zcela jiná slova. Podle něj se vztahy se Západem opět normalizují. Ruský prezident mimo jiné varoval, že Rusko nebude Kyjevu tolerovat vojenské řešení na východě Ukrajiny. Interview odvysílá stanice v neděli pozdě večer.

Lídři G20 jednají v Brisbane (zdroj: ČT24)

„Samozřejmě očekáváme, že se situace změní k lepšímu. Samozřejmě očekáváme, že krize na Ukrajině skončí. Samozřejmě chceme normální vztahy se všemi našimi partnery včetně těch ve Spojených státech a Evropě,“ řekl Putin v rozhovoru, jehož výňatky ARD předem zveřejnila.

Americký prezident ale vzájemné vztahy interpretuje poněkud jinak. V souvislosti s konfliktem na východní Ukrajině Obama prohlásil, že „ruská agrese je hrozbou pro svět, jak jsme viděli při sestřelení letu MH17“. Západ obviňuje Rusko z podpory proruských separatistů bojujících na východě Ukrajiny. Podle některých zdrojů pocházela z ruského území i zbraň, jíž bylo v červenci v této oblasti sestřeleno malajsijské letadlo s 298 lidmi na palubě. Ze zničení boeingu se navzájem obviňují ukrajinské vládní síly a povstalci. Obama dnes projevil soustrast příbuzným desítek Australanů, kteří při pádu letadla zahynuli.  

ZKÁZA LETU MH17. O CO ŠLO?

Letadlo mířící z Amsterodamu do Kuala Lumpuru spadlo 17. července nad ukrajinským územím tehdy ovládaným separatisty. Nehodu nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě. Proruští povstalci opakovaně odmítali, že by letadlo sestřelili právě oni. Proti tomuto tvrzení se ale objevila řada nepřímých důkazů. Předběžná vyšetřovací zpráva hovoří pouze o tom, že letadlo se rozpadlo náhle a spadlo vnějším zásahem, nikoliv chybou pilotů či technickou závadou.

PŘEHLEDNĚ: Milníky letu MH17

V září vydala nizozemská prokuratura předběžnou vyšetřovací zprávu. Ačkoliv dokument přímo neuvádí, že Boeing 777 sestřelila protiletadlová raketa odpálená ze země, jak se od první chvíle spekuluje, zjištění OVV tento závěr nicméně naznačují. Výsledky podrobnějšího zkoumání mají být připraveny do nadcházejícího jara.

Ruská státní televize přitom v pátek večer zveřejnila satelitní snímek, podle kterého prý na letadlo vypálil ukrajinský vojenský letoun. Ruští opoziční blogeři to ale považují za zřejmý podvrh.

Poradce ruského prezidenta Vladimira Putina Jurij Ušakov dnes novinářům v Brisbane řekl, že Moskva nemá podíl na nejnovějším stupňování vojenských aktivit na jihovýchodní Ukrajině a že podporuje realizaci zářijových mírových dohod z Minsku. 

Americký prezident ve svém proslovu dále zdůraznil, že USA jsou tichomořskou mocností, která je věrná svým asijským spojencům a která nebude tolerovat zastrašování malých národů. Asijské a pacifické státy si musejí vybrat mezi „konflikty a spoluprací“, konstatoval Obama. Kromě zbrojních programů KLDR přitom poukázal i na teritoriální spory Číny s jejími sousedy. 

Setkání státníků G20 v Brisbane (Vladimir Putin a šéf OSN Pan Ki-Mun)
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Na podzim roku 2011 zveřejnil Washington novou zahraniční strategii, podle níž měly USA upustit od vleklých, nákladných válek v Iráku a Afghánistánu a přesunout ohnisko zájmu do ekonomicky nejdynamičtějšího regionu světa - Asie a Tichomoří. Chystané posílení americké vojenské přítomnosti v oblasti mělo vyslat jasný vzkaz Severní Koreji, hrozící jadernými zbraněmi, i rozpínající se Číně. 

„Vůdčí role USA v asijsko-pacifickém regionu bude vždy hlavním zájmem mé zahraniční politiky,“ prohlásil dnes Obama. „Jakýkoli efektivní bezpečnostní řád v Asii však nesmí být založen na sférách vlivu, na nátlaku a zastrašování malých národů velkými, ale musí být vystavěn na spojenectví vedoucím k bezpečnosti, dodržování mezinárodních práv a mírovému řešení konfliktů,“ dodal.

Řada vrcholných představitelů, kteří se sjeli do Brisbane, spolu již tento týden jednala na summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v Pekingu. Největší pozornost v čínské metropoli poutala krátká neoficiální setkání Obamy s Putinem, podle Bílého domu ale další taková neoficiální schůzka v Brisbane plánována není. Putin by však měl na okraj australského summitu jednat například s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.