Sobotka začal westským sokolům stavět tělocvičnu, oni mu zapěli a zatančili

West (USA) – Bohuslav Sobotka dnes spolu s texaským guvernérem Rickem Perrym slavnostně zahájil stavbu nové tělocvičny Sokola v texaském Westu. Starou sportovní halu zničil loňský výbuch zdejší továrny na hnojiva, při němž v obci, kde stále žije velký počet původem českých rodin, zahynulo 15 lidí.

„Velmi bych si přál, aby tato nová sokolovna symbolizovala sounáležitost a ochotu pomoci v době nouze,“ poznamenal Sobotka na slavnostním shromáždění, kterého se zúčastnily asi dvě stovky lidí, řada v českých krojích nebo v tričkách se znakem Sokola a nápisem „Byli jsme a budeme“. „Nevím, zda byste v Americe našel místo, kde byste se mohl cítit více doma,“ řekl pak guvernér Sobotkovi v narážce na vysoký počet potomků českých přistěhovalců. Někteří z nich, odění v krojích, dnes Sobotkovi za zpěvu českých písní předvedli tradiční tance. Poté už Sobotka s Perrym provedli první symbolický výkop stavby. Nová sokolovna by měla stát na jaře příštího roku.

Bohuslava Sobotku uvítali ve Westu zpěvem a tancem v českých krojích
Zdroj: Martin Weiser/ČTK

„Děsivý výbuch 17. dubna 2013, při němž zemřelo 15 mladých lidí tady ve Westu, mnou hluboce otřásl a vyvolal v České republice velkou vlnu solidarity,“ uvedl také Sobotka. Připomněl, že česká vláda tehdy jen týden po tragédii rozhodla o podpoře ve výši čtyř milionů korun na výstavbu nové sokolovny. Perry zase vyzdvihl statečnost a silný duch místní komunity, které lidem pomohly jít dál i po neštěstí. „Komunita je to, co nám pomáhá překonat tragédie. Je to sdílená bolest, v níž nacházíme útěchu a sílu,“ zdůraznil.

Po slavnosti se premiér zúčastnil recepce u končícího honorárního konzula Česka v Texasu Raymonda Snokhouse, novým českým konzulem se dnes stal Brian Vaníček. Na recepci si také Sobotka mohl vyzkoušet život obyvatel Texasu, když od místních dostal tradiční kovbojský klobouk, pásek a ostruhy.

Večer místního času ministerský předseda navštívil muzeum Johna Fitzgeralda Kennedyho v Dallasu, kde byl tehdejší americký prezident v roce 1963 zastřelen. Večerní debata s krajany premiérovu čtyřdenní návštěvu USA ukončí.

Zeman by měl podle Sobotky některé své postoje a výroky konzultovat 

Prezident Miloš Zeman by měl některé své postoje a výroky konzultovat, řekl Sobotka novinářům v americkém Dallasu. S prezidentem chce komunikaci sladit osobně, sejdou se kvůli tomu pravděpodobně 10. prosince. Na schůzce se prý domluvili již před Sobotkovým odletem do USA, aby pohovořili o tom, co se „odehrávalo v posledních týdnech z hlediska komunikace navenek“. „Já mám určitě, jako předseda vlády, velký zájem, abychom sladili komunikaci ústavních činitelů. Skutečně o to stojím. Myslím si, že se nám to z velké části v posledních deseti měsících povedlo. Tam, kde se nám to nepovedlo, tak o tom musíme mluvit,“ uvedl. Konkrétní témata Sobotka neuvedl, dá se ale očekávat, že budou hovořit třeba o postoji Zemana vůči Rusku a konfliktu na Ukrajině.

Sobotka má za důležité, aby se Česko na půdě NATO nebo Evropské unie vyjadřovalo jednotně a srozumitelně, a nedocházelo tak k možnému znejistění spojenců, na které v poslední době někteří z nich poukázali.

Vydáno pod