Počet obětí útoku při afghánském turnaji se blíží šedesáti

Kábul - Na nejméně 57 mrtvých a více než 60 zraněných stoupl počet obětí nedělního sebevražedného útoku v Afghánistánu. Atentátník zaútočil během finále volejbalového turnaje v provincii Paktika. Útok tak byl nejkrvavějším v letošním roce a navíc se stal v den, kdy afghánský parlament schválil dohodu o setrvání části zahraničních vojáků v zemi. Podle afghánské rozvědky existují důkazy, že za atentát nese odpovědnost islamistická síť Hakkání, která je napojena na Taliban.

Klan Hakkáníů má podle amerických odhadů kolem dvou až čtyř tisíc bojovníků a udržuje těsné vztahy s Talibanem i al-Káidou. Jednou z jeho bašt je právě Paktika. Hakkáníové se ale zatím k nedělnímu útoku sami nepřihlásili.

Útok se odehrál během finále třídenního volejbalového turnaje, na který se přišlo podívat mnoho diváků. Sebevražedný útočník vybavený vestou s výbušninami se v době nejsledovanějšího finálového zápasu místního turnaje vmísil do davu a odpálil nálož. Volejbal je v Afghánistánu velmi populární sport a dalo se čekat, že na turnaj dorazí velké množství lidí.

Třiapadesát zraněných z útoku bylo v noci na dnešek přepraveno vrtulníky k léčení do nemocnic v metropoli Kábulu. Mezi pacienty je 17 dětí ve věku od osmi do 14 let, sdělil mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sádik Sádikí.

Zranění lidé v jedné z paktických nemocnic
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA

Většina obětí byli podle místních činitelů civilisté. „Bylo tam příliš mnoho lidí na jednom místě. Desítky dalších lidí jsou zranění a máme zprávy, že mnozí z nich jsou v kritickém stavu,“ řekl mluvčí guvernéra. „Potřebujeme naléhavě pomoc od ústřední vlády, protože možná budeme muset převézt zraněné k léčení do Kábulu,“ dodal. Lékař nemocnice v Šaranu, který je centrem provincie, řekl, že jeho ústav přijal několik desítek zraněných, z toho 20 dětí.

Afghánistán se snaží vypořádat s povstaleckými ozbrojenci už více než desetiletí. Letos počet útoků značně stoupl. Paktika je jedním z nejneklidnějších regionů Afghánistánu a jednou ze základen fundamentalistického hnutí Taliban a dalších islamistických organizací. Ty vedou léta válku proti vládě v Kábulu a jejich útoky v celé zemi se v letošním roce zostřily v souvislosti s jarními prezidentskými volbami a spory kolem nich.

Vítězem voleb byl v září prohlášen Ašraf Ghaní, jehož prvním krokem ve funkci byl podpis dohod s Washingtonem a Severoatlantickou aliancí o setrvání omezeného počtu zahraničních vojáků v zemi po odchodu hlavních mezinárodních sil na konci tohoto roku. Včera tyto dohody schválil afghánský parlament. Mezinárodní bojová mise v Afghánistánu začala poté, co vojenská intervence v čele se Spojenými státy svrhla koncem roku 2011 vládu islamistického hnutí Taliban.