Norská policie bude nosit zbraň – kvůli hrozbě atentátu

Oslo – Norští policisté budou v příštích týdnech výjimečně u sebe při hlídkách nosit pistole, ačkoliv jinak chodí neozbrojeni. Důvodem je fakt, že podle rozvědky hrozí policii a armádě zvýšené nebezpečí atentátu. Úřady se především obávají návratu islamistů, kteří odjeli bojovat do Sýrie, i radikálních muslimů, kteří žijí v Norsku. Podle norské rozvědky má asi 60 lidí, kteří vstoupili do extremistických organizací v Sýrii, napojení na Norsko.

Yngvar Brenna: Norští policisté budou nosit zbraň (zdroj: ČT24)

Na internetu se proti vyzbrojení policie, které se týká asi 5 800 členů policejních sil, vzedmula vlna nesouhlasu. Kritici poukazují mimo jiné na drama v americkém Fergusonu, kde v srpnu bělošský policista zastřelil neozbrojeného černošského mladíka.

Rozvědka již 5. listopadu oznámila, že „je pravděpodobné, že Norsko bude v průběhu nadcházejících 12 měsíců terčem pokusů o teroristické útoky“. Norské tajné služby se tak vyjádřily po uskutečněných či zmařených atentátech z Kanady, Londýna a Austrálie z poslední doby. "Čtyři týdny (po které mají policisté nosit zbraně) se zdá být možná krátká doba. Máme ale v úmyslu poté provést další zhodnocení situace" a opatření případně prodloužit, prohlásil ministr spravedlnosti Anders Anundsen.

V Norsku, které bylo pokojnou zemí až do roku 2011, kdy pravicový radikál Anders Behring Breivik zabil 77 lidí, policie hlídkovala obecně beze zbraně. Policisté nicméně směli vozit zbraň například v kufru auta. Trvalé ozbrojení policie nikdy nemělo mezi norskou veřejností i politiky dostatečnou podporu, a proto nikdy neprošlo, upřesnil spolupracovník ČT Yngvar Brenna. 

Vydáno pod