Čínský režim vytáhl proti disidentům, od soudu jdou s doživotím

Peking – Čínský režim teď třem tamním disidentům hrozí vězením za jejich kritické postoje, ačkoliv oficiální obvinění jsou jiná. V poměrně krátkém časovém sledu se k soudu dostali nebo tam teprve zamíří význačné opoziční osobnosti – profesor ekonomie Ilham Tochti, nezávislá novinářka Kao Jü a obhájce disidentů Pu Č-čchiang.

Čínské procesy s disidenty - doživotí pro Ilhama Tochtiho (zdroj: ČT24)

Oponentům čínského režimu se ztížil život. Úřady přestaly tolerovat jejich aktivní působení na svobodě, a tak se ocitli před soudem. Velká vlna zatýkání proběhla už v dubnu, kdy se čínské úřady chtěly vyhnout kontroverzím při blížícím se 25. výročí protestů na náměstí Nebeského klidu.

Jako první si v září rozsudek vyslechl Ilham Tochti, který byl profesorem ekonomie a obhajoval práva ujgurských muslimů v Sin-ťiangu. Za údajné podněcování k separatismu mu byl uložen doživotní trest. Proti verdiktu se mohl alespoň odvolat. Účinný postup ale znemožnila snaha čínského aparátu připravit ho o možnost obrany. Odvolací řízení tak probíhalo přímo v nápravném zařízení v Urumči, kde je po vynesení rozsudku vězněn. Nemohli se ho zúčastnit advokáti, protože zprávu o procesu nedostali včas. Tochti se chce odvolat i k nejvyššímu soudu, usiluje minimálně o převezení do věznice v Pekingu. V hlavním městě totiž žije jeho rodina.

Minulý pátek se pak konal soud s nezávislou sedmdesátiletou novinářkou Kao Jü, která byla obviněna z vyzrazení státního tajemství zahraničním novinářům. Podle agentury Nová Čína měla získat tajný dokument vládnoucí komunistické strany. Podle agentury AP šlo o text vnitrostranického oběžníku se strategií potlačení demokratických ideálů, potlačení disentu a ochraně státní moci. Jednání se jako v případě Tochtiho odehrává bez přítomnosti veřejnosti, což ochránci lidských práv kritizují stejně jako celé trestní řízení. Jü může soud rovněž poslat na doživotí.

Na proces čeká Pchu Č'-čchiang, který sám dělal právníka jiným disidentům. Zatčen byl až v květnu. Obvinění vůči němu se skládají ze čtyř bodů, mj. z podněcování rasové nenávisti, separatismu nebo nelegální získávání informací o občanech. Vedle těchto tří význačných osobností by měli před soudem stanout ještě další dva aktivisté i studenti Ilhama Tochtiho.

Advokáti si stěžují na porušování základních procedur a vytýkají, že se nařčení jen stěží týkají obviněných. Proto se mluví o přehlídce politické persekuce, proti které se ozývají bojovníci za lidská práva. Nejde podle nich o spravedlivý proces a je ukázkou potlačování svobody slova. Má jít o důsledek posilování moci prezidenta Si Ťin-pchinga, který převzal vedení ve straně koncem roku 2012 a do prezidentského úřadu nastoupil v březnu 2013.

Vydáno pod